Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 56x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 90x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 30x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 84x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 20x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 60x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 100x V - - - -
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 28x V 30688 Ft 30688 Ft HM KGY ÜB Eü90 - 3069 Ft
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz 7x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
Neupro 8 mg/24 h transzdermális tapasz
Rotigotin
Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
  • Milyen típusú gyógyszer a Neupro és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  • Tudnivalók a Neupro alkalmazása előtt
  • Hogyan kell alkalmazni a Neuprot?
  • Lehetséges mellékhatások
  • Hogyan kell a Neuprot tárolni?
  • További információk
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEUPRO ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A rotigotin, a Neupro hatóanyaga a dopamin agonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek az agy dopaminreceptorait serkentik.
A Neupro a Parkinson-kór jeleinek és tüneteinek kezelésére használt gyógyszer önállóan, vagy a levodopa nevű gyógyszerrel kombináltan alkalmazva.
2. TUDNIVALÓK A NEUPRO ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Neuprot
ha allergiás (túlérzékeny) a rotigotinra vagy a Neupro egyéb összetevőjére. - ha mágneses rezonancia vizsgálat (a test belső szerveit és szöveteit megjelenítő képalkotó módszer) vagy kardioverzió (szívritmuszavar kezelésére szolgáló eljárás) előtt áll. Vegye le a Neupro tapaszt az eljárás előtt. Az eljárás után felhelyezhet egy újabb tapaszt. A Neupro fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Ez a gyógyszer befolyásolhatja a vérnyomást, ezért, különösen a kezelés kezdetén, javasolt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.
  • Ha nagyon álmosnak érzi magát, vagy váratlanul elalszik, kérjük, keresse fel orvosát (lásd még: 2. rész, „A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre”)
  • Ahogy bármelyik tapasz vagy kötszer, a Neupro is okozhat bőrreakciókat. Ezek általában enyhék és csak azt a bőrfelületet érintik, melyen a tapasz volt. Javasoljuk, hogy minden nap más helyre helyezze fel a tapaszt. Ugyanarra a bőrfelületre 14 napon belül nem szabad újra tapaszt helyezni. Ha az alkalmazás helyén néhány napnál tovább tartó reakció lép fel, ha a reakció súlyosbodik, vagy ha a reakció a tapasz által lefedett területen is túlterjed, kérjük, keresse fel orvosát. Óvjon nap- és szolárium sugárzástól minden olyan bőrterületet, melyen a Neupro kezelés hatására bármiféle bőrreakció lépett fel.
  • Rendszeres szemészeti vizsgálat ajánlott, és ezen felül akkor is, ha látási problémák alakulnak ki.
  • Ha súlyos májbetegsége van, kisebb adagra lehet szüksége. Keresse fel orvosát, ha májproblémái súlyosbodnak.
  • Neuproval kezelt betegeknél beszámoltak kényszeres viselkedészavarokról, beleértve a kóros szerencsejátékot, hiperszexualitást (fokozott szexuális késztetés), fokozott libidót (fokozott nemi vágy), ismétlődő értelmetlen cselekvéseket (kényszercselekvések).
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A neuroleptikumok (az agy működését befolyásoló gyógyszerek) és a metoklopramid (hányinger és hányás kezelésére használt gyógyszerek) csökkenthetik a Neupro hatékonyságát. A Neupro alkalmazása közben ne szedjen ilyen gyógyszereket.
Kérdezze meg orvosát, hogy biztonságos-e a Neupro alkalmazása során alkoholt fogyasztania vagy nyugtató gyógyszereket (pl. benzodiazepint, elmezavarok vagy depresszió kezelésére használt gyógyszereket) szednie.
A Neupro egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Mivel a rotigotin a bőrön keresztül jut a véráramba, az elfogyasztott étel és ital ezt nem befolyásolja. Alkohol fogyasztása előtt kérje orvosa tanácsát.
Terhesség és szoptatás
Tájékoztassa orvosát, ha terhes, vagy teherbe kíván esni. A rotigotinnak a terhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatása nem ismert. A Neupro terhesség alatt nem alkalmazható.
Szoptatás alatt nem javasolt a Neupro alkalmazása, mivel valószínűleg csökkenti a termelt anyatej mennyiségét. A rotigotin az anyatejbe is bejuthat, és így hatást gyakorolhat gyermekére. Ha orvosa a Neupro alkalmazása mellett dönt, abba kell hagynia a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
A Neupro mellékhatásaként nagyon álmosnak érezheti magát, vagy előfordulhat, hogy hirtelen, váratlanul elalszik. Ha ezek a mellékhatások előfordulnak Önnél, tilos vezetnie, illetve olyan tevékenységben (pl. gépek üzemeltetésében) részt vennie, ahol az éberség csökkenése Önt, illetve másokat súlyos sérülés veszélyének teszi ki. Egyedi esetekben előfordult, hogy valaki vezetés közben elaludt, és ez balesethez vezetett.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NEUPROT
A Neuprot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a Parkonson-kór korai stádiumában van és nem szed levadopát, a kezelés kezdetén naponta a Neupro 2 mg/24 h-t fogja alkalmazni. Ezt az adagot heti 2 mg/24 óra lépésekben fogják növelni az Ön számára legjobban megfelelő (fenntartó) adag eléréséig. A maximális adag 8 mg/24 óra, mely a 4. héten érhető el. Ha a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában szenved, és levodopát szed, a Neupro kezdő adagja napi 4 mg/24 óra lesz. Ezt az adagot heti 2 mg/24 óra lépésekben fogják növelni az Ön számára megfelelő (fenntartó) adag eléréséig. A maximális adag 16 mg/24 óra, mely a 7. héten érhető el. A megfelelő napi adagok biztosítására 2 mg/24 óra, 4 mg/24 óra, 6 mg/24 óra és 8 mg/24 óra erősségű tapaszok kaphatóak. Magasabb dózisok alkalmazásához több tapaszt kell egyszerre használni, pl. 10 mg/24 óra napi dózishoz egy 6 mg/24 óra és egy 4 mg/24 óra tapasz hasznáható.
A megfelelő adag az Ön egyéni szükségleteitől függ.
Egyes betegeknél napi 4 mg Neupro már hatásos adag lehet. A legtöbb, a Parkinson-kór korai stádiumában szenvedő beteg esetében a megfelelő dózis a 3. vagy 4. héten, napi 6 mg, illetve 8 mg adagnál érhető el. A maximális adag napi 8 mg. A legtöbb előrehaladott stádiumú Parkinson-kórban szenvedő beteg esetén a megfelelő adagolás a 3-7. hét során érhető el, napi 8 mg, maximum 16 mg dózisnál.
Ne vágja darabokra a Neupro tapaszt.
Ha fel kell függesztenie a gyógyszer alkalmazását, kérjük, olvassa el a 3. pont „Ha idő előtt abbahagyja a Neupro alkalmazását” részét.
Különleges betegcsoportok
Nincs szükség az adagolás nem, súly vagy kor szerinti külön beállítására. Gyerekek kezelésére nem szabad a Neuprot használni.
A Neupro alkalmazása során kövesse az alábbi utasításokat:
Hová helyezze a tapaszt
Helyezze a tapasz tapadós oldalát a következő testrészeken egy tiszta, száraz, egészséges bőrfelületre:
  • váll
  • felkar
  • has
  • comb
  • csípő
  • törzs (a test oldala a bordák és a csípő között)
anx_18568_hu_img_4.jpg A bőr irritációjának elkerülésére helyezze a Neupro tapaszt minden nap máshová (pl. egyik nap a test jobb oldalára, a másik nap a bal oldalra, az egyik nap a test felső részére, a másik nap az alsó részére). 14 napon belül nem szabad kétszer ugyanarra a bőrfelületre Neupro tapaszt helyezni.
MEGJEGYZÉS
  • Ne helyezze a tapaszt olyan helyre, ahol a szűk ruha dörzsölheti, és ennek következtében leeshet.
  • Ha a tapaszt szőr vagy haj által fedett bőrfelületre kell helyeznie, a felületet legalább három nappal a tapasz felhelyezése előtt le kell borotválni.
  • Ne helyezze a Neupro tapaszt sérült vagy piros, irritált, illetve zúzódott bőrfelületre.
  • Ne használjon krémet, olajat, testápolót, púdert vagy egyéb bőrápoló terméket se arra a bőrtelületre, ahová a tapaszt fel kívánja helyezni, se a már felhelyezett tapasz körüli területre. A tapasz meglazulhat.
  • A Neupro hatását nem befolyásolja a zuhanyozás, fürdés vagy testmozgás. Mindazonáltal ilyen tevékenységek után ellenőrizze, hogy a tapasz nem esett-e le.
  • A tapasz területét külső hőhatástól (például erős napsugárzás, szauna, forró fürdő, melegítőpárna vagy melegvizes palack) óvni kell.
  • Ha a tapasz hatására bőrirritáció lép fel, az érintett bőrterületet óvja a napsugárzástól, ellenkező esetben az érintett bőrterület színe megváltozhat.
Hogyan alkalmazza a tapaszt?
Minden tapasz külön tasakba van csomagolva. A tasak felbontása és a védőfólia eltávolítása után azonnal helyezze a bőrére a Neupro tapaszt.
Naponta egyszer kell Neupro tapaszt ragasztania a bőrére. Hagyja a tapaszt a bőrén 24 órán keresztül, majd cserélje ki egy újra. Mielőtt az új tapaszt felhelyezi, mindig távolítsa el a régit. A tapaszt minden nap hozzávetőleg azonos időpontban kell cserélni.
  • A tasak felnyitásához fogja meg a két oldalát. Válassza ketté a fóliát és nyissa ki a tasakot. 
  • Vegye ki a tapaszt a tasakból. 
  • A tapasz tapadós oldalát egy átlátszó védőfólia borítja. Fogja mindkét kezébe a tapaszt, a védőfóliás oldalával maga felé.
  • Hajtsa félbe a tapaszt, így a védőfólián az S-alakú vágás felnyílik.
anx_18568_hu_img_13.jpg
  • Húzza le az átlátszó védőfólia egyik felét.Ujjaival ne érintse a tapasz tapadós oldalát.
  • A merev védőfólia másik felét tartva a kezében, helyezze a tapaszt tapadós oldalával a bőrére. A tapasz tapadós oldalát nyomja erősen a kiválasztott bőrfelületre.
anx_18568_hu_img_14.jpg
  • Hajtsa vissza a tapasz másik felét, és távolítsa el róla a védőfólia másik felét.
anx_18568_hu_img_7.jpg
  • Tenyerével nyomja le erősen a tapaszt, és tartsa lenyomva 20-30 másodpercig, ezzel biztosítva, hogy a tapasz teljes felületével érintkezik a bőrrel, és a szélei jól tapadnak.
  • anx_18568_hu_img_8.jpg A tapasz felhelyezése után azonnal mosson kezet szappannal és vízzel.
    Hogyan cserélje ki a tapaszt?
    Az új tapasz felhelyezése előtt lassan és óvatosan húzza le a használt tapaszt.
    Mossa le óvatosan a területet melegvízzel és bőrkímélő szappannal, ezzel eltávolíthatja a tapasz levétele után a bőrön visszamaradt összes ragasztót. Kevés babaolajat is használhat a szappannal nem lemosható ragasztó eltávolítására. Ne használjon alkoholt vagy egyéb folyékony oldószert (pl. körömlakk lemosót), mivel ezek irritálhatják bőrét. Ha a tapasz leesik, helyezzen fel új tapaszt a nap hátralévő részére, majd a szokásos időpontban végezze el a tapasz cseréjét, mint más napokon.
    Mit kell tenni a használt illetve fel nem használt tapaszokkal?
    A használt tapaszokban még marad hatóanyag, mely mások számára ártalmas lehet. A használt tapaszt tapadós részével befelé fordítva hajtsa félbe. Tegye a tapaszt az eredeti tasakba, majd biztonságosan dobja ki, olyan módon, hogy gyerekek ne férhessenek hozzá.
    Kövesse a helyi, háztartási hulladék kezelésére vonatkozó irányelveket a használt vagy fel nem használt tapaszok kidobásakor, vagy vigye vissza őket a gyógyszertárba. Ne dobja a tapaszokat a WC-be vagy más, folyékony hulladékhasznosító rendszerbe.
    Bőrreakciók
    A tapasz bőrreakciókat válthat ki. Ezek a hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és csak a tapasz alatti területet érintik. A reakciók általában a tapasz eltávolítása után néhány órán belül megszűnnek. Ha az alkalmazás helyén néhány napnál tovább tartó reakció lép fel, ha a reakció súlyosbodik, vagy ha a reakció az alkalmazás helyén túl is továbbterjed, kérjük, keresse fel orvosát.
    Ha az előírtnál több Neuprot alkalmazott
    Az orvosa által felírtnál több Neupro alkalmazása hányingert, hányást, alacsony vérnyomást, szapora szívverést, hallucinációt, zavartságot és nagyfokú álmosságot okozhat. Ha több tapaszt alkalmazott, mint amit orvosa felírt Önnek, távolítsa el a felesleges tapasz(oka)t.
    Ha elfelejti a tapaszt a szokásos időpontban kicserélni
    Ha elfelejtette a szokásos időpontban kicserélni a tapaszt, amint eszébe jutott, távolítsa el a régit, és helyezzen fel egy újat. Ha elfelejtett a régi tapasz eltávolítása után újat felhelyezni, amint eszébe jutott, helyezzen fel egy új tapaszt. A következő napon a szokásos időben cserélje le a régi tapaszt újra. Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
    Ha idő előtt abbahagyja a Neupro alkalmazását
    Bár a Neupro esetén erről nem számoltak be, ha 2 mg/nap-nál nagyobb Neupro adagot alkalmaz, és hirtelen abbahagyja a tapasz alkalmazását, az a következő tünetekkel járhat: láz, ízületi merevség, gyorsult szívverés vagy tudatzavar. Ezért a Neupro adagját 2 mg-os lépésekben kétnaponként, fokozatosan kell csökkenteni.
    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
    Mint minden gyógyszer, így a Neupro is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
    A kezelés elején előfordulhat hányinger és hányás. Ezek a mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és átmeneti jellegűek, akkor is, ha folytatja a kezelést.
    Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 betegnél fordulnak elő) Nagyon gyakor mellékhatások a hányinger, a szédülés, álmosság, valamint a tapasz alatt fellépő bőrirritációk, mint a bőrpír és a viszketés.
    Gyakori mellékhatások (100-ból több mint 1, de 10-ből kevesebb mint 1 betegnél fordulnak elő) A gyakori mellékhatások a nem létező dolgok hallása vagy látása (hallucinációk), Parkinson-kórral kapcsolatos önkéntelen mozgások (diszkinézia), ülő vagy fekvő testhelyzetből történő felállást követően vérnyomáscsökkenésből adódó szédülés, megemelkedett vagy kóros májfunkciós laboratóriumi eredmények, elesés, bőrkiütés, a lábak és lábfejek megdagadása, hányás, hasmenés, székrekedés, gyengeség érzése (kimerültség, erőtlenség, rossz közérzet), zavartság, szokatlan álmok, álmatlanság, testsúly csökkenése, fokozott izzadás, fejfájás, gyomorégés, szájszárazság.
    Nem gyakori mellékhatások (1000-ből több mint 1, de 100-ból kevesebb mint 1 betegnél fordulnak elő) A nem gyakori mellékhatások a hirtelen (figyelmeztető előjelek nélkül) jelentkező elalvás, az elmezavarok, köztük a valóságról és a viselkedésről való gondolkodás zavarai (paranoid pszichózis), szokatlan késztetés egy bizonyos cselekvésre, beleértve a kóros szerencsejátékot, az ismétlődő,
    értelmetlen cselekvéseket és a fokozott nemi vágyat, ájulás, vérnyomáscsökkenés okozta ájulás, szabálytalan szívverés, gyorsult szívverés, vérnyomásnövekedés, vérnyomáscsökkenés, látászavarok, mint pl. színes vagy fényes foltok látása vagy homályos látás, szédülés, lassú mozgás vagy bizonyos izomcsoportok elhúzódó görcse, egyensúlyzavar, képtelenség a normális járásra, remegés, légszomj, testszerte kialakuló viszketés, szorongás, alvászavar, rémálmok, fokozott álmosság, zavartság, levertség, a koncentráció csökkenése, memóriazavar, zsibbadás vagy bizsergő érzés, ételek és italok ízének megváltozása ízérzékelési zavar miatt, csökkent étvágy (anorexia), testsúly növekedése, kellemetlen érzés vagy fájdalom a gyomortájon, az ízületek duzzadása, férfiaknál impotencia (normális erekció elérésének, illetve fenntartásának hiánya), pulzusszám-emelkedés (szívdobogásérzés), rossz közérzet, köhögés, csuklás.
    Ritka mellékhatások (10 000-ből több mint 1, de 1000-ből kevesebb mint 1 beteg esetében fordulnak elő) A ritka mellékhatások az akaratlan izom-összehúzódások (epilepsziás roham, görcsroham) és az eszméletvesztés.
    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
    5. HOGYAN KELL A NEUPROT TÁROLNI
  • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
  • A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Neuprot.
  • Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
  • Az eredeti csomagolásban tárolandó.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Neupro
  • A készítmény hatóanyaga a rotigotin. Egy tapasz 8 mg rotigotint ad le 24 óra alatt. Egy 40 cm2-es tapasz 18,0 mg rotigotint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: poli(dimetilsziloxán, trimetilszilil szilikát)-kopolimer, povidon K90, nátrium-metabiszulfit (E223), aszkorbil-palmitát (E304) és DL-α-tokoferol (E307). Hátsó borító réteg: szilikonizált, alumínium tartalmú poliészter film, színezett pigmentréteggel bevonva (titán-dioxid [E171], sárga pigment 95, vörös pigment 166), és jelöléssel ellátva (vörös pigment 144, sárga pigment 95, fekete pigment 7). Védő bevonat: Átlátszó, fluoropolimer bevonatú poliészter film.
Milyen a Neupro külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Neupro egy transzdermális tapasz. Vékony, és három rétegből áll. Négyzet alakú, lekerekített sarkokkal. A külső felülete sárgásbarna és Neupro 8 mg/24 h felirattal van ellátva.
A Neupro az alábbi kiszerelésekben kapható: Egy csomag 7, 20, 28, 30, 56, 60, 84, 90 vagy 100 tapaszt tartalmaz, egyenként tasakba zárva. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
SCHWARZ PHARMA Ltd. Shannon, Industrial Estate, Co. Clare, Írország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
België/Belgique/Belgien/ Nederland
SCHWARZ PHARMA BV Hardwareweg 4 NL-3821 BM Amersfoort Nederland/Pays-Bas/Niederlande Tél/Tel: +31 (0) 33 4546645
България
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim
Германия Teл.: +49 2173 48 2335
Česká republika
SCHWARZ PHARMA AG AVENIR Business Park Radlická 740/113c CZ-15800 Praha 5 Tel: +42 02 26 20 07 81
Danmark/Ísland
SCHWARZ PHARMA ApS Gydevang 39-41 DK-3450 Allerřd Danmark/Danmörk Tlf/Sími: +45 48181713
Deutschland
SCHWARZ PHARMA Deutschland GmbH D-40770 Monheim Tel: +49 2173 48 4847 e-mail: service@schwarzpharma.de
Eesti/Latvija/Lietuva
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Saksamaa/Vācija/Vokietija Tel: +49 2173 48 2335
Ελλάδα/Κυπρος
SCHWARZ PHARMA M.E.P.E. Ethnikis Antistaseos Av. 103 GR-15451 Neo Psychiko/Athens
Ελλάδα Τηλ: +30 210 6777487
Magyarország
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Németország Tel.: +49 2173 48 2335
Norge
SCHWARZ PHARMA AS Nydalsveien 33 N-0484 Oslo Tlf: +47 21520115 e-mail: info@schwarzpharma.com
Österreich
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Deutschland Tel: +43 1 269 70 90 e-mail: office@schwarzpharma.at
Polska
SCHWARZ PHARMA Sp. z o.o. Ul. Dolna 21 PL-05-092 Łomiankí Tel: +48 227511328
Portugal
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Alemanha Tel: +49 2173 48 2335
România
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Germania Tel: +49 2173 48 2335
Slovenija
SCHWARZ PHARMA AG D-40770 Monheim Nemčija Tel: +49 2173 48 2335
Espańa
SCHWARZ PHARMA, S.L. P° de la Castellana 141 – Plta. 15 E-28046 Madrid Tel: +34 91 570 34 44
France
Laboratoires SCHWARZ PHARMA SAS 235 Avenue le Jour se Lčve F-92651 Boulogne Billancourt Cedex Tél: +33 1 46 10 66 66
Italia
SCHWARZ PHARMA S.p.A. Via Gadames, 57 I-20151 Milano Tel: +39 02 300791 e-mail: info@schwarzpharma.it
Luxembourg/Luxemburg
SCHWARZ PHARMA Deutschland GmbH D-40770 Monheim Allemagne/Deutschland Tel: +49 2173 48 4847 e-mail: service@schwarzpharma.de
Slovenská republika
SCHWARZ PHARMA AG Kutlikova 17 SK-85102 Bratislava 5 Tel: +421 2 6828 6766
Suomi/Finland
SCHWARZ PHARMA OY Pakkalankuja 7 FIN-01510 Vantaa Puh/Tel: +358 9 47308351
Sverige
SCHWARZ PHARMA AB Svärdvägen 21 S-182 15 Danderyd Tel: +46 8 7535991
United Kingdom/Ireland/Malta
SCHWARZ PHARMA Ltd 5 Hercules Way Leavesden Park Watford WD25 7GS United Kingdom Tel: +44 (0) 1923 684 100 e-mail: medical@schwarzpharma.co.uk
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma {ÉÉÉÉ/HH}