Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Jarvis 150 mg retard kemény kapszula 30x V 1750 Ft 1503 Ft HM ÜB Eü90 - 862 Ft
Jarvis 37,5 mg retard kemény kapszula 30x V - - - -
Jarvis 75 mg retard kemény kapszula 30x V 858 Ft 738 Ft HM ÜB Eü90 - 424 Ft

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Jarvis 37,5 mg retard kemény kapszula
Jarvis 75 mg retard kemény kapszula
Jarvis 150 mg retard kemény kapszula
Venlafaxin

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelő orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1.       Milyen típusú gyógyszer a Jarvis retard kemény kapszula (továbbiakban Jarvis) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.       Tudnivalók a Jarvis szedése előtt
3.       Hogyan kell szedni a Jarvist?
4.       Lehetséges mellékhatások
5.       Hogyan kell a Jarvist tárolni?
6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk


1.             Milyen típusú gyógyszer a Jarvis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Jarvis egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI típusú) gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

A Jarvis felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Jarvis szintén javallt felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ennek kerülése) és pánikbetegség (pánikrohamok).
Ahhoz, hogy Ön jobban érezze magát, fontos, hogy a depressziót vagy a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége valószínűleg nem múlik el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.


2.            Tudnivalók a Jarvisszedése előtt

Ne szedje a Jarvist
  • ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
  • ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, ún. irreverzibilis monoamino-oxidáz-(MAO-) gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Jarvist is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Hasonlóan, legalább 7 napot kell várnia a Jarvis szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még az „Egyéb gyógyszerek és a Jarvis” fejezetet és annak „Szerotonin szindróma” pontját).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni a Jarvist:
A Jarvis fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
  • Ha Ön más gyógyszereket is szed a Jarvis-szal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin-szindróma kialakulásának kockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Jarvis” pontot).
  • Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).
  • Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.
  • Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.
  • Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.
  • Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponátrémia) szerepel.
  • Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, pl a warfarin (véralvadásgátló).
  • Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.
  • Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.

A Jarvis nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első néhány hetében. Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depressziós és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
  • Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
  • Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az
antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság
A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiénére!

Cukorbetegség
Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Jarvis-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.

Gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők
A Jarvis általában nem alkalmazható 18 évesnél fiatalabb betegek - gyermekek és serdülőkorúak - kezelésére. Azt is tudnia kell, hogy a 18 évesnél fiatalabb betegek ilyen típusú gyógyszerrel való kezelése során megnövekszik az olyan mellékhatások kockázata, mint pl. az öngyilkossági kísérletek, az ezzel foglalkozó gondolatok, valamint az ellenséges magatartás (leginkább az agresszió, szembeszegülés és dühkitörések). Ennek ellenére előfordulhat, hogy az orvos 18 évesnél fiatalabb beteg számára rendel Jarvist, ha legjobban ezzel szolgálja a beteg érdekét. Ha az orvos a gyógyszerhasználat mellett dönt és meg óhajtja beszélni vele a gyógyszerválasztást, keresse fel újra kezelőorvosát. Tájékoztassa az orvost arról is, ha az imént felsorolt tünetek/körülmények bármelyike jelentkezne vagy súlyosbodna 18 évesnél fiatalabb, Jarvis-szal kezelt beteg esetén. A gyermekek és a serdülőkorúak Jarvis-szal végzett kezelésének hosszú távú biztonságosságát még nem bizonyították (nem ismertek a terápia testi növekedésre-érésre, valamint a szellemi funkciók és a magatartás fejlődésére kifejtett hatásai).

Egyéb gyógyszerek és a Jarvis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszeriről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy azt megbeszélné kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  • MAO-gátlókat, melyeket depresszió kezelésében és Parkinson kórban használunk, tilos a Jarvis-szal együtt szedni. Közölje orvosával, ha ezek közül a gyógyszerek közül vett be az elmúlt 14 napban. (lásd 2. pont, „Tudnivalók a Jarvis szedése előtt”).
  • Szerotonin-szindróma: A venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor potenciálisan életveszélyes állapot alakulhat ki, mint a szerotonin-szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindróma szerű reakciók,(lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:
  • Triptánok (migrén kezelésére).
  • Egyéb depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak.
  • Linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére).
  • Moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére).
  • Metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (magas methemoglobszint kezelésére szolgál).
  • Szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek).
  • Tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító).
  • Lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes szerek vagy gyógynövény készítmények).
  • Triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió).
  • Antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás).

A szerotonin-szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger és hányás.
A Szerotonin-szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izomenzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél.

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Jarvis-szal, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:
  • Ketokonazol (gombaellenes gyógyszer).
  • Haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére).
  • Metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál).

A Jarvis egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Jarvist étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Jarvist?”).
A Jarvis alkalmazásának ideje alatt kerülje az alkoholfogyasztást.

Terhesség és szoptatás
Ha ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Csak akkor szedheti a Jarvist, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Jarvis-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ha ezt a gyógyszert szedi várandóssága alatt, a csecsemő táplálása is nehezített lehet a légzésproblémák mellett. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

A Jarvis kiválasztódik az anyatejbe. Fennáll a kockázata annak, hogy a gyógyszer hatással van a szoptatott csecsemőre. Ezért beszélje meg problémáját kezelőorvosával, aki eldönti, hogy a szoptatást kell-e abbahagynia vagy a Jarvis szedését.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mielőtt járművezetéshez vagy gépek kezeléséhez fogna, figyelje meg, hogy a Jarvis milyen hatással van Önre.

A Jarvis kapszulák szacharózt tartalmaznak.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Jarvis 37,5 mg kapszula ponceau 4R (E124) színezéket, a Jarvis 75 mg kapszula narancssárga sunset yellow FCF (E110) színezéket, a Jarvis 75 mg kapszula narancssárga sunset yellow FCF (E110) és patentkék V (E131) színezéket tartalmaz, melyek allergiás reakciókat okozhatnak.


3. Hogyan kell szedni a Jarvist?

A Jarvist mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos javasolt kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésben orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikbetegség kezelése esetén 225 mg.

A Jarvist naponta egyszer, körülbelül mindig ugyanabban az időben, reggelente vagy esténként kell bevennie. A kapszulát egészben, folyadékkal kell lenyelni és nem szabad felnyitni, összetörni, szétrágni vagy feloldani.

A Jarvist étkezés közben kell bevenni.

Ha máj- vagy veseproblémái vannak beszéljen kezelőorvosával, mert ilyen esetben a Jarvis adagjának módosítása válhat szükségessé.
Kizárólag kezelőorvosa beleegyezésével hagyja abba a gyógyszer szedését (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Jarvis szedését” pontot)!

Ha az előírtnál több Jarvist vett be
Ha az előírtnál nagyobb adagban vett vett ebből a gyógyszerből, haladéktalanul forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, az éberségi szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy görcsrohamok és hányás.

Ha elfelejtette bevenni a Jarvist
Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon.
Ne vegyen be ugyanazon a napon több Jarvist, mint az előírt napi mennyiség!

Ha idő előtt abbahagyja a Jarvis szedését
Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Jarvisra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Mellékhatások jelentkezhetnek a Jarvis szedésének abbahagyásakor, különösen, ha hirtelen állítják le a gyógyszer szedését, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. A beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, a szédülés, a kábaság, a fejfájás, az álmatlanság, a rémálmok, a szájszárazság, az étvágytalanság, a hányinger, a hasmenés, az idegesség, az izgatottság, a zavartság, a fülcsengés, a bizsergés vagy ritkán egy áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Jarvis szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen kezelőorvosától további tanácsot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Jarvist. Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:
  • Mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
  • Az arc, a torok, a kezek vagy a lábak feldagadása
  • Idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám
  • Súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (a bőr felületéből kiemelkedő piros vagy halvány folt, amely gyakran viszket).
  • Szerotonin-szindróma jelei és tünetei, amelyek a következőek lehetnek: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, vérnyomás gyors változásai, fokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. A Szerotonin-szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izom enzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg).

Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát:
  • Köhögés, zihálás, légszomja és magas testhőmérséklet
  • Fekete (szurokszerű) széklet, vagy vér a székletben
  • Bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
  • Szívpanaszok, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
  • Szemproblémák, mint pl. a homályos látás, kitágult pupillák
  • Idegrendszeri tünetek, mint pl. szédülés, bizsergő vagy tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok
  • Pszichiátriai problémák, mint pl. a hiperaktivitás vagy eufóriaérzet (szokatlanul túlzott izgatottság érzete)
  • Megvonási tünetek (lásd a „Hogyan kell szedni a Jarvist?” fejezet „Ha idő előtt abbahagyja a Jarvis szedését” pontot).
  • Elhúzódó vérzés, ha megvágja, vagy megsebesíti magát, akkor valamivel tovább tart amíg a vérzés eláll.

Mellékhatások teljes felsorolása

Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint):
  • szédülés, fejfájás;
  • hányinger, szájszárazság;
  • verejtékezés (ideértve az éjszakai izzadást is);

Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint):
  • étvágytalanság;
  • zavartság; önmagától való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, orgazmus hiánya, csökkent nemi vágy, idegesség, álmatlanság, kóros álmok;
  • álmosság, remegés, zsibbadás, fokozott izomtónus;
  • látászavarok, köztük a homályos látás, tágult pupillák, a szem azon működésének képtelensége, hogy automatikusan módosítsa a fókuszt távolról közeli tárgyakra történő tekintéskor;
  • fülcsengés (tinnitusz);
  • heves szívverés;
  • vérnyomás emelkedés; kipirulás;
  • ásítozás;
  • hányás, székrekedés, hasmenés;
  • vizeletürítési nehézség, fokozott vizeletürítési gyakoriság
  • menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés, rendellenes magömlés/orgazmus (férfiaknál); merevedési zavar (impotencia);
  • gyengeség (aszténia); fáradtság, hidegrázás;
  • magas koleszterinszint;

Nem gyakori (1 000-ből 1-10 beteget érint):
  • hallucinációk, a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, izgatottság, rendellenes orgazmus (nőknél), érzés-, vagy érzelemhiány; túlzott izgatottság, fogcsikorgatás;
  • túlzott izgatottság és nyugtalanság érzése vagy egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, ájulás, akaratlan izommozgások, koordinációs és egyensúlyzavar, megváltozott ízérzékelés;
  • gyors szívverés, szédülés (különösen hirtelen felálláskor),
  • vérhányás, fekete, szurokszerű széklet vagy vér a székletben, amely belső vérzés jele lehet;
  • általános duzzanat a bőrön, különösen az arc, a száj, a nyelv, a torok, a kezek vagy a lábak területén és/vagy bőrből kiemelkedő viszkető kiütés (csalánkiütés), napfénnyel szembeni érzékenység, véraláfutás, kóros hajhullás, bőrkiütések;
  • vizeletürítésre való képtelenség;
  • testtömeg-növekedés, testtömeg-csökkenés;

Ritka: (10 000-ből 1-10 beteget érint):
ˇ Görcsök vagy görcsrohamok;
ˇ Vizelet tartási képtelenség;
ˇ Túlzott aktivitás, versenygő gondolatok, csökkent alvás igény (mánia);

Nem ismert (gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Csökkent vérlemezkeszám a vérében, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet; vérképrendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek.
ˇ azarc vagy nyelv megdagadása, légszomja vagy légzési nehézség gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet);
ˇ túlságosan bőséges vízfogyasztás (SIADH szindrómaként ismert);
ˇ csökkent nátriumszint a vérben;
ˇ öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás; öngyilkossági gondolatról és öngyilkos magatartásról szóló eseteket jelentettek a venlafaxin-kezelés alatt, vagy a kezelés megszakítását követő korai időszakban (lásd „2. Tudnivalók a Jarvis szedése előtt” c. fejezetet)
ˇ dezorientáltság és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium)
ˇ izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavartság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha akaratlan izomrángásokat tapasztal az a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos állapot tünetei lehetnek, eufória érzet, álmosság;
ˇ tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonin-szindróma jelei, izommerevség; izomgörcsök és akaratlan izommozgások;
ˇ erős szemfájdalom és látásromlás vagy homályos látás;
ˇ forgó szédülés (vertigo);
ˇ vérnyomás csökkenés; rendellenes gyors vagy szabálytalan szívverés ami ájuláshoz vezethet; váratlan vérzés, vérző íny, vér a vizeletben vagy a hányadékban, váratlan zúzódások megjelenése a vérerek elszakadása miatt (szakadékony vénák);
ˇ köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amik a megemelkedett fehérvérsejt-számmal összefüggő tüdőgyulladás (bizonyos fehérvérsejtek beszűrődésével járó tüdőgyulladás, pulmonális eosinophilia) tünetei
ˇ erős hasi fájdalom vagy hátfájás (ami a belek, a máj vagy a hasnyálmirigy súlyos megbetegedését jelezheti);
ˇ viszketés, sárga bőr vagy szemek, sötét vizelet, influenza-szerű tünetek, melyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek, enyhe eltérés a májenzimeket tekintve a vérképben;
ˇ olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek; viszketés; enyhe bőrkiütés;
ˇ ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység vagy gyengeség(rabdomiolízis).
ˇ rendellenes anyatej termelődés

A Jarvis néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a vérnyomás emelkedése vagy rendellenes szívverés; a májenzimszintek, a nátrium-, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Még ritkábban a Jarvis hatására csökkenhet az Ön vérében a vérlemezkeszám, ami megnöveli a véraláfutások vagy a vérzések kockázatát. Ezért orvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Jarvist.

Ha Önnél bármely mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell a Jarvis tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Jarvist. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Jarvis
A készítmény hatóanyaga: venlafaxin.
Kapszulánként 37,5 mg, vagy 75 mg vagy 150 mg venlafaxint tartalmaz.

Egyéb összetevők:
A kapszula tartalma: Cukorgömböcskék, amik szacharózt tartalmaznak (a 37,5 mg kapszulában 46,35 mg; a 75 mg kapszulában 92,69 mg; a 150 mg kapszulában 185,38 mg), hidroxipropilcellulóz, hipromellóz (E464), talkum (E553b), etilcellulóz (E462), dibutil-szebakát, olajsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Kapszulahéj:Zselatin, nátrium-lauril-szulfát, kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171).
A Jarvis 37,5 mg kapszula héjja ezen kívül ponceau 4R (E124) színezéket, a Jarvis 75 mg kapszula héjja sunset yellow FCF (E110) színezéket, a Jarvis 150 mg kapszula héjja sunset yellow FCF (E110) és patentkék V (E131) színezéket is tartalmaz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Jarvis 37,5 mg retard kemény kapszula:
3-as méretű, átlátszatlan, narancssárga felsőrészű /átlátszó, színtelen alsórészű retard kemény zselatin kapszulák, melyek 115 mg fehér vagy csaknem fehér pelleteket tartalmaznak.

Jarvis 75 mg retard kemény kapszula:
1-es méretű, átlátszatlan, sárga felsőrészű /átlátszó, színtelen alsórészű retard kemény zselatin kapszulák, melyek 230 mg fehér vagy csaknem fehér pelleteket tartalmaznak.

Jarvis 150 mg retard kemény kapszula:
0-ás méretű, átlátszatlan, barnássárga felsőrészű /átlátszó, színtelen alsórészű retard kemény zselatin kapszulák, melyek 460 mg fehér vagy csaknem fehér pelleteket tartalmaznak.

20, 28, 30, 50, 98 vagy 100 db retard kemény kapszula PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

50 vagy 100 db retard kemény kapszula HDPE kupakkal lezárt, fehér szilikagél nedvességmegkötővel ellátott HDPE tartályba töltve és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Magyarország

Gyártók
Richter Gedeon Nyrt., 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., Magyarország
S.C. Gedeon Richter Romania S.A, 99-105 Cuza-Voda St., 540306 Tg-Mures, Mures District, Románia
Generis Farmaceutica, S.A, Rua Joao de Deus, no 19, Venda Nová, 2700-487 Amadora, Portugália

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Cseh Köztársaság: Mollome 37.5/75/150 mg tvrdé tobolky s prodlouženỳm uvolňovanim
Magyarország: Jarvis 37,5/75/150 mg retard kemény kapszula
Hollandia: Jarvis 37.5/75/150 mg capsules met verlengde afgifte, hard
Lengyelország: Jarvis 37.5/75/150 mg kapsułki twarde o predłułožnym owalnianiu
Szlovák Köztársaság: Mollome 37.5/75/150 mg kapsule s predĺženỳm uvožňovaním, tvrdé

OGYI-T-20 449/01-03
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. január