Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Ganfort 300 mikrogramm/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp 3x 1ml J 13010 Ft 13010 Ft HM KGY ÜB EüEmelt - 5128 Ft
Ganfort 300 mikrogramm/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp 1x J 4476 Ft 4476 Ft HM KGY ÜB EüEmelt - 1849 Ft

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
GANFORT 300 mikrogramm/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp
bimatoproszt és timolol
Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
  • Milyen típusú gyógyszer a GANFORT és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  • Tudnivalók a GANFORT alkalmazása előtt
  • Hogyan kell alkalmazni a GANFORT-ot?
  • Lehetséges mellékhatások 
  • Hogyan kell a GANFORT-ot tárolni?
  • További információk
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GANFORT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A GANFORT a glaukóma (zöldhályog) kezelésére alkalmazott szemcsepp. Két különböző hatóanyagot (bimatoproszt és timolol) tartalmaz, amelyek mindegyike csökkenti a megnövekedett nyomást a szemben. A bimatoproszt az úgynevezett prosztamidok csoportjába tartozó gyógyszer. A timolol az úgynevezett béta-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszer. A GANFORT szemcseppet a szemben uralkodó magas nyomás csökkentésére írják fel.
A szemben egy tiszta, vízszerű folyadék található, amely táplálja a szem belső részét. Ez a folyadék folyamatosan távozik a szemből, és helyette új termelődik. Ha a folyadék nem tud elég gyorsan távozni, akkor megnő a nyomás a szemgolyóban, amely végső soron látáscsökkenéshez vezethet. A GANFORT úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti ennek a folyadéknak a termelődését, és emellett fokozza a folyadék elvezetését. Így csökkenti a szem belsejében uralkodó nyomást.
2. TUDNIVALÓK A GANFORT ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a GANFORT-ot:
- ha allergiás (túlérzékeny) a bimatoprosztra, a timololra, vagy a GANFORT egyéb összetevőjére. - ha légúti betegségben, például asztmában szenved vagy kórtörténetében asztma szerepel, illetve súlyos krónikus obstruktív (elzáródásos) tüdőbetegség esetén. - ha szívproblémái vannak, például gyenge a szíve vagy szívritmuszavarban szenved. A GANFORT fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa orvosát
  • ha az alábbiak jelenleg fennállnak vagy a múltban előfordultak Önnél:
  • szív-, vérnyomás vagy légzési problémák; 
  • pajzsmirigy túlműködés;
  • cukorbetegség vagy alacsony vércukorszint (hipoglikémia); 
  • súlyos allergiás reakciók;
  • máj- vagy veseproblémák.
A GANFORT hatására szempillái besötétedhetnek és megnőhetnek, illetve a szemhéj körüli bőr is besötétedhet. Bizonyos idő után a szivárványhártya színe is sötétebbé válhat. Ezek a változások tartósan megmaradnak. A változások szembetűnőbbek, ha a kezelés csak az egyik szemét érinti.
A GANFORT nem alkalmazható 18 éves kor alatt, kivéve, ha az orvos ezt javasolja.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ha a GANFORT mellett más szemészeti gyógyszerkészítményt is használ, akkor a két készítményt legalább 5 perces időközzel alkalmazza. A szemkenőcsöt vagy szemgélt utoljára vigye fel.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Tájékoztassa orvosát, ha terhes vagy gyermeket tervez. A GANFORT nem alkalmazható terhesség esetén, kivéve, ha az orvos ezt javasolja.
A GANFORT szoptatás idején nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
A GANFORT egyes betegeknél homályos látást okozhat. Ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket, amíg a látása ki nem tisztul.
Fontos információk a GANFORT egyes összetevőiről
Ne használja a szemcseppet kontaktlencse viselése közben. A becseppentést követően várjon legalább 15 percet mielőtt a kontaktlencséket visszahelyezi a szemébe. A GANFORT-ban lévő tartósítószer (a benzalkónium-klorid) szemirritációt okozhat, illetve elszínezi a kontaktlencséket.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A GANFORT-OT?
A GANFORT-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja napi 1 csepp a kezelendő szembe, reggelente. Orvosa azonban javasolhatja, hogy a szemcseppet inkább esténként alkalmazza.
Használati utasítás
Ne használja a szemcseppet, ha a tartály nyakán lévő biztonsági zár az első használat előtt sérült.
anx_11413_hu_img_0.jpg
  • Mosson kezet. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a mennyezetre.
  • Óvatosan húzza lefelé az alsó szemhéjat, amíg egy kis zseb alakul ki.
  • Fordítsa lefelé a tartályt és nyomjon egy-egy cseppet a kezelendő szembe.
  • Engedje el az alsó szemhéjat, és 30 másodpercre csukja be a szemét.
Ha a csepp mellé megy, akkor próbálkozzon újra.
A szennyeződés elkerülése érdekében a tartály hegyét ne érintse hozzá a szemhez vagy bármi máshoz. Használat után rögtön csavarja vissza a kupakot a tartályra.
Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott:
Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott, ez valószínűleg nem okoz semmilyen komoly károsodást. Alkalmazza a következő adagot a szokásos időben. Amennyiben ez mégis nyugtalanítja, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot
Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot, amint észlelte az elmaradást, alkalmazzon egy cseppet, majd a továbbiakban térjen vissza a megszokott adagoláshoz. Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a GANFORT alkalmazását
A megfelelő hatás elérése érdekében a GANFORT-ot naponta kell alkalmazni.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a GANFORT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások megjelenésének valószínűségét az alábbi kategóriák szerint csoportosítottuk:
Nagyon gyakori 10 betegből több mint 1-nél fordul elő
Gyakori 100 beteg közül 1-10 esetben fordul elő
Nem gyakori 1000 beteg közül 1-10 esetben fordul elő
A GANFORT alkalmazása esetén az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek:
Nagyon gyakori: szemvörösödés, hosszabb szempillák.
Gyakori: égő, viszkető, szúró érzés, fényérzékenység, szemfájdalom, a szemek összeragadása, szemszárazság, idegentest érzés a szemben (mintha valami belement volna a szembe), a szemfelület apró sérülései gyulladással vagy anélkül, a látásélesség zavara, a szemhéjak vörösödése és viszketése, a szemhéjak besötétedése.
Nem gyakori: könnyezés, a szemhéjak megduzzadása vagy fájdalma, karikás szemek, befelé növő szempillák, fejfájás, orrfolyás, szem körüli szőrnövekedés.
Az alábbi mellékhatások jelentkezését figyelték meg bimatoproszt vagy timolol önálló alkalmazása esetén, így a GANFORT alkalmazásakor is előfordulhatnak: allergiás szemreakciók, szürkehályog, a szempillák besötétedése, a szivárványhártya színének besötétedése, szédülés, magas vérnyomás, a májműködést mutató vérvizsgálati eredmények emelkedése, meghűlés, szívritmusra gyakorolt hatások, szívelégtelenség, felgyorsult szívverés, alacsony vérnyomás, bőrkiütés, köhögés, szájszárazság, hajhullás, rémálmok, csökkent szexuális vágy, memóriazavar, kimerültség, fülcsengés és a miaszténia grávisz (fokozott izomgyengeség) tüneteinek súlyosbodása.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A GANFORT-OT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh:.)után ne alkalmazza a GANFORT-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer különleges tárolást nem igényel.
Felbontás után az oldat szennyeződhet, amely szemfertőzést okozhat. Ezért felbontás után 4 héttel dobja el a tartályt még akkor is, ha esetleg van még benne oldat. Emlékeztetőül írja fel a felbontás dátumát a dobozon a megfelelő helyre.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a GANFORT
  • A készítmény hatóanyagai: 0,3 mg/ml bimatoproszt és 5 mg/ml timolol, amely megfelel 6,8 mg/ml timolol-maleátnak.
  • Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), nátrium-klorid, dinátrium-hidrogénfoszfát-heptahidrát, citromsav-monohidrát és tisztított víz. Kis mennyiségű sósav vagy nátriumhidroxid az oldat megfelelő pH-jának beállításához.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A GANFORT színtelen, tiszta szemcsepp oldat, műanyag tartályban. Minden doboz 1 db vagy 3 db csavaros kupakos műanyag tartályt tartalmaz. Valamennyi tartály körülbelül félig van feltöltve, és 3 ml oldatot tartalmaz. Ez négyheti alkalmazásra elegendő. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó
Allergan Pharmaceuticals Ireland Castlebar Road Westport Co MayoÍrország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
België/Belgique/Belgien Luxembourg/Luxemburg
Allergan NV/SA Allergan NV/SA Meir 44a Meir 44a B-2000 Antwerpen B-2000 Antwerpen Tél/Tel: + 32 (0)3 205 9236 Belgique/Belgien E-mail: uk_medinfo@allergan.com Tél/Tel: + 32 (0)3 205 9236
E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Česká republika
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Velká Británie Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Danmark
Allergan Norden AB Johanneslundsvägen 2 S-194 81 Upplands Väsby Sverige Tlf: + 46 (0)8 594 100 00 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Deutschland
Pharm-Allergan GmbH Pforzheimer Straße 160 D-76275 Ettlingen Tel: + 49 (0)7243 501 0 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Eesti
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Ühendkuningriik Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Ελλάδα
Alvia A.E. 18° χλµ Λεωφ. Μαραθώνος GR-153 51 Παλλήνη Αττιкής Τηλ: + 30 2 10 603 9795 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Magyarország
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Nagy-Britannia Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Malta
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK United Kingdom/Renju Unit Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Nederland
Allergan B.V. Edisonbaan 14 C-2 NL-3439 MN Nieuwegein Tel: + 31 (0)30 750 3750 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Norge
Allergan Norden AB Johanneslundsvägen 2 S-194 81 Upplands Väsby Sverige Tlf: + 46 (0)8 594 100 00 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Österreich
Pharm-Allergan GmbH Pforzheimer Straße 160 D-76275 Ettlingen Deutschland Tel: + 49 (0)7243 501 0 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Espańa
Allergan S.A.U Edificio la Encina Plaza de la Encina, 10-11 E-28760 Tres Cantos Madrid Tel: + 34 91 807 6130 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
France
Allergan France S.A.S ZAC Font de l’Orme 1198 Av. Docteur Maurice Donat – BP 442 F-06254 Mougins Cedex Tél: + 33 (0)4 92 92 44 00 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Ireland
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK United Kingdom Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Ísland
Vistor hf. Hörgatún 2 IS-212 Garđabćr Sími: + 354 535 7000 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Italia
Allergan S.p.A Via S.Quasimodo 134/138 I-00144 Roma Tel: + 39 06 509 561 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Κύπρος
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK
Polska
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Wielka Brytania Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Portugal
Profarin Lda. Rua da Quinta dos Grilos, 30 P-2790-476 Carnaxide Tel: + 351 21 425 3242 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Slovenija
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Velika Britanija Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Slovenská republika
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Vel’ká Británia Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Suomi/Finland
Allergan Norden AB Johanneslundsvägen 2 S-194 81 Upplands Väsby Ruotsi/Sverige Puh/Tel: + 46 (0)8 594 100 00 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Sverige
Allergan Norden AB Johanneslundsvägen 2 S-194 81 Upplands Väsby Tel: +46 (0)8 594 100 00 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Ηνωµένο Βασίλειο Τηλ: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Latvija
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Anglija Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
Lietuva
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Jungtinė Karalystė Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: United Kingdom
Allergan Ltd 1st Floor Marlow International The Parkway Marlow Bucks, SL7 1YL-UK Tel: + 44 (0) 1628 494026 E-mail: uk_medinfo@allergan.com