Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Mirtazapin-Zentiva 30 mg filmtabletta 30x V 1679 Ft 1293 Ft HM KGY ÜB Eü90 - 291 Ft
Mirtazapin-Zentiva 45 mg filmtabletta 30x V 2456 Ft 1846 Ft HM KGY ÜB Eü90 - 262 Ft

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Mirtazapin-Zentiva 30 mg filmtabletta
Mirtazapin-Zentiva 45 mg filmtabletta

mirtazapin

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta (melynek hatóanyaga a mirtazapin) egy antidepresszáns készítmény, amelyet a búskomorság (depresszió) kezelésére alkalmaznak. A depresszió tünetei közé tartozik az örömtelenség, a mozgászavarok, az alvászavarok (korai ébredés) és a fogyás, továbbá pl. az érdeklődés elvesztése, az öngyilkos késztetések és a hangulat ingadozása.
A Mirtazapin-Zentiva hatása 1‑2 hetes kezelést követően jelentkezik.


2. Tudnivalók a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát
  • ha allergiás a mirtazapinra (a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta hatóanyagára) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
  • ha ún. monoamin-oxidáz (MAO) gátlót szed vagy szedett a közelmúltban (két héten belül):

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél
A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta általában nem alkalmazható gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére, mivel a hatékonysága nem bizonyított. Egyben fontos azt is tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Mirtazapin-Zentiva filmtablettát írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost.
Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát szedi. Emellett a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
Ezen kívül ebben a korcsoportban a Mirtazapin-Zentiva kezelés során gyakrabban figyeltek meg jelentős súlygyarapodást a felnőttekhez viszonyítva.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
  • ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
  • ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

A Mirtazapin-Zentiva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Amennyiben az alábbi állapotok valamelyike Önre vonatkozott vagy vonatkozik
à tájékoztassa kezelőorvosát a következő betegségek fennállásáról, mielőtt elkezdené szedni a Mirtazapin-Zentivát.
  • Görcsök (epilepszia). Amennyiben Önnél görcsök jelentkeznek, vagy a görcsök gyakoribbá válnak, hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
  • Májbetegség; beleértve a sárgaságot is. Amennyiben sárgaság jelentkezik Önnél, hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
  • Vesebetegség;
  • Szívbetegség vagy alacsony vérnyomás;
  • Skizofrénia. Amennyiben a pszichotikus tünetek, úgymint a paranoid gondolatok gyakoribbakká vagy súlyosabbakká válnak, azonnal értesítse kezelőorvosát.
  • Mániás depresszió (az emelkedett hangulat illetve a depresszív hangulat periódikus váltakozásai). Amennyiben hangulata kezd túlzottan emelkedetté válni vagy túlságosan izgatottnak érzi magát, hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és értesítse kezelőorvosát haladéktalanul.
  • Cukorbetegség (előfordulhat, hogy módosítani kell az inzulin, vagy más vércukorszint csökkentő gyógyszer adagját).
  • Szembetegség; például megnövekedett szemnyomás (zöldhályog).
  • Vizeletürítési nehézség, melyek hátterében a prosztata megnagyobbodása állhat.

  • Amennyiben fertőzés jeleit észleli, például megmagyarázhatatlan magas láz, torokfájás illetve szájüregi fekélyek megjelenése
à Hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vérvizsgálat miatt. Ritkán ugyanis ezek a tünetek a csontvelői vérsejt képződés zavaraira utalhatnak. Habár ritkán, de ezek a tünetek a kezelés 4‑6. hetében jelentkeznek leggyakrabban.

  • Amennyiben Ön időskorú, mert érzékenyebb lehet az antidepresszánsok mellékhatásaira.

Egyéb gyógyszerek és a Mirtazapin-Zentiva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne szedje a Mirtazapin-Zentivát az alábbi gyógyszerekkel együtt:
Monoaminooxidáz-gátlókkal (MAO-gátlók) . Ugyancsak ne szedje a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát a MAO-gátló szedés abbahagyását követő két héten belül. Ha abbahagyja a Mirtazapin-Zentiva szedését, ne kezdje el a MAO-gátló szedését a következő két héten belül. MAO-gátló például a moklobemid, a tranilcipromin (mindkettő antidepresszáns) és a szelegilin (melyet Parkinson-kórban alkalmaznak).

Fokozott óvatosság szükséges, amennyiben a Mirtazapin-Zentivát az alábbi gyógyszerek valamelyikével egyidejűleg szedi:
  • Antidepresszánsok, például a szelektív szerotonin visszavételt gátlók (úgynevezett SSRI-k), venlafaxin, L-triptofán vagy triptánok (melyeket a migrén kezelésére alkalmaznak), tramadol (fájdalomcsillapító), linezolid (antibiotikum), lítium (melyet néhány pszichiátriai betegség kezelésére alkalmaznak) illetve az orbáncfű - Hypericum perforatum - készítmények (a depresszió kezelésére használt gyógynövény). Nagyon ritkán a Mirtazapin-Zentiva önmagában, vagy ezen szerekkel való egyidejű szedéskor úgynevezett szerotonin-szindróma kialakulásához vezethet, melynek tünetei a következők lehetnek: ismeretlen eredetű láz, izzadás, megnövekedett pulzusszám, hasmenés (kontrollálhatatlan), izomösszehúzódások, hidegrázás, túl élénk reflexek, nyugtalanság, hangulatingadozások és eszméletvesztés. Amennyiben valamelyik tünetet tapasztalja magán, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
  • Az antidepresszív hatású nefazodon. Ez a szer megnövelheti a Mirtazapin-Zentiva mennyiségét a vérben. Értesítse orvosát, amennyiben Ön ezt a gyógyszszert szedi. Szükségessé válhat a Mirtazapin-Zentiva adagjának csökkentése, vagy ha abbahagyja a nefazodon szedését, a Mirtazapin-Zentiva adagjának megemelése.
  • Nyugtalanság vagy álmatlanság kezelésére használt gyógyszerek, például a benzodiazepinek;
    Skizofrénia gyógyszerei, például az olanzapin;
    Allergia ellenes szerek, például a cetirizin;
    Erős fájdalomcsillapítók, például a morfin.
    Ezen gyógyszerekkel való egyidejű használat az ezen szerek által okozott aluszékonyságot fokozhatja.
  • Fertőzések gyógyszerei; bakteriális fertőzések (eritromicin), gombás fertőzések (ketokonazol) illetve a HIV/AIDS betegség gyógyszerei (például HIV-proteáz-gátlók). A mirtazapin szintje a vérben ezen gyógyszerek hatására megnőhet. Közölje orvosával, ha ezen gyógyszerek közül valamelyiket szedi. Szükség lehet a Mirtazapin-Zentiva adagjának csökkentésére illetve, amennyiben ezen szerek szedése abbamaradt, a Mirtazapin-Zentiva adagjának újbóli növelésére.
  • Epilepszia gyógyszerei: karbamazepin és fenitoin;
  • Tuberkulózis gyógyszerei: rifampicin. Ezen szerek a Mirtazapin-Zentivával való együttes alkalmazás során csökkenthetik a Mirtazapin-Zentiva vérszintjét. Szükségessé válhat a Mirtazapin-Zentiva dózisának emelése illetve amennyiben ezen szerek szedése abbamaradt, a Mirtazapin-Zentiva dózisának újbóli lecsökkentése.
  • Véralvadás gátló gyógyszerek, mint a warfarin. A Mirtazapin-Zentiva növelheti a warfarin véralvadásra kifejtett hatását. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben ezt a gyógyszert szedi. A két szer egyidejű szedése esetén javasolt, hogy orvosa gondosan ellenőrizze az Ön vérét.

A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta egyidejű bevétele étellel itallal és alkohollal
A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta hatását nem befolyásolja az étkezés. A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta fokozhatja az alkohol központi idegrendszeri tompító hatását, ezért Mirtazapin-Zentiva-kezelés ideje alatt az alkoholfogyasztás kerülése javasolt.

Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény alkalmazásával kapcsolatos korlátozott számú tapasztalat alapján a Mirtazapin-Zentiva terhes nőkben történő alkalmazása nem jelent nagyobb kockázatot. Mindazonáltal terhességben történő alkalmazásakor óvatosság szükséges.
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Mirtazapin-Zentiva-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ha Ön a Mirtazapin-Zentivát a szülésig szedi vagy csak röviddel a szülés előtt hagyta abba, az újszülöttet figyelni kell a lehetséges mellékhatások előfordulása miatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta befolyásolhatja a koncentrációkészséget és az éberséget. Bizonyosodjon meg róla, hogy ezen készségek nem érintettek, mielőtt gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez fog.

A Mirtazapin-Zentiva filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A filmtablettákat szétrágás nélkül, megfelelő mennyiségű folyadékkal kell lenyelni.
A 15 mg‑os adaghoz felezzen el egy 30 mg-os tablettát.

A kezdő adag 15 vagy 30 mg naponta. Orvosa tanácsolhatja Önnek az adag néhány napon belül történő emelését az Ön számára legmegfelelőbb adagig (napi 15 mg és 45 mg között). Az adagolás rendszerint minden életkorban azonos. Amennyiben Ön időskorú vagy máj- illetve vesebetegségben szenved, orvosa módosítja a szükséges adagot.

Mikor kell bevenni
à Minden nap azonos időpontban vegye be a Mirtazapin-Zentivát.
A Mirtazapin-Zentiva filmtablettát lehetőség szerint egyetlen adagban, közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni. A napi adag bevehető két részletben is, reggel, illetve lefekvéskor. A nagyobb adagot lefekvés előtt kell bevenni.

Mikorra várható a javulás
A Mirtazapin-Zentiva depresszióellenes hatása általában a szedés megkezdése után 1‑2 héttel kezdődik és a 2‑4. hét folyamán Ön már tapasztalni fogja a javulást.
Fontos, hogy a kezelés első néhány hete alatt Ön tájékoztassa kezelőorvosát a Mirtazapin-Zentiva hatásairól:
à 2‑4 héttel a Mirtazapin-Zentiva szedésének elkezdése után számoljon be kezelőorvosának arról, milyen hatással volt Önre a gyógyszer.
Amennyiben még mindig nem érez javulást, orvosa felírhat Önnek magasabb adagot. Ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát további 2‑4 hét múlva. Általában addig kell szednie a Mirtazapin-Zentivát, amíg depressziós tünetei 4‑6  hónapra el nem múlnak.

Ha az előírtnál több Mirtazapin-Zentiva filmtablettát vett be
àAmennyiben Ön vagy valaki más az előírtnál több tablettát vett be, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
A Mirtazapin-Zentiva túladagolásának leggyakoribb tünetei (egyéb gyógyszer illetve alkohol hatása nélkül): álmosság, zavartság és szapora szívverés.

Ha elfelejtette bevenni a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát
Ha Önnek napi 1 tablettát kell szednie
  • Amennyiben elfelejti bevenni a Mirtazapin-Zentivát, ne vegye be az elfelejtett adagot. Csak hagyja ki. A következő adagot a normális időpontban vegye be.

Ha Önnek napi 2 tablettát kell szednie
  • Amennyiben elfelejtette bevenni a reggeli adagot, egyszerűen csak vegye be este az előírt mennyiséget.
  • Amennyiben az esti adagot felejtette el bevenni, reggel ne vegye be azt, egyszerűen csak hagyja ki, majd folytassa a gyógyszer szedését az előírt reggeli és esti adagokkal.
  • Amennyiben Ön mindkét adagot elfelejtette bevenni, ne kísérelje meg utólag bevenni a kihagyott adagokat. Hagyja ki mindkettőt és a következő napon folytassa az előírtnak megfelelő reggeli és esti adagokkal.

Amennyiben még több adagot felejtett el bevenni, kérjük, konzultáljon erről kezelőorvosával.

Ha idő előtt abbahagyja a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát szedését
à Csak abban az esetben hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését, ha ezt megbeszélte kezelőorvosával.
Ha túl korán hagyja abba a gyógyszer szedését, a depresszió tünetei (ami miatt a kezelést megindították) kiújulhatnak. Amennyiben javulást érez, beszélje meg orvosával. Orvosa javasolni fogja, mikor vessenek véget a kezelésnek.

Ne szakítsa meg hirtelen a Mirtazapin-Zentiva szedését, még akkor sem, ha depressziója javul. Hirtelen abbahagyás esetén rosszullét, szorongás, izgatottság és fejfájás jelentkezhet.
Ezen tünetek elkerülhetőek a szer fokozatos leépítésével. Orvosa segít Önnek abban, hogyan csökkentse a gyógyszer adagját fokozatosan.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezt a gyógyszert általában jól tolerálják, de esetenként nehéz elkülöníteni a Mirtazapin-Zentiva által okozott mellékhatásokat a betegség által okozott tünetektől.
A mirtazapin (a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta hatóanyaga) alkalmazása során az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő (az előfordulás gyakorisága szerint felsorolva):

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint)
  • az étvágy fokozódása és testtömeg-gyarapodás; aluszékonyság, szédülés, fejfájás, szájszárazság.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érint)
  • letargia, szédülés, remegés, hányinger, hasmenés, hányás, bőrkiütés és bőrpír, ízületi vagy izomfájdalom, hátfájás, hirtelen felálláskor megszédülés vagy gyengeség (ortosztatikus hipotónia), vizenyő (általában a boka vagy lábfej), melyet vízvisszatartás okoz, fáradékonyság, élénk álmok, zavartság, nyugtalanság, alvászavarok.
  • 18 év alatti gyermekeknél a klinikai vizsgálatokban a következő mellékhatásokat figyelték meg: jelentős súlygyarapodás, csalánkiütés és a vér megnövekedett triglicerid szinje.
Nem gyakori (100-ból 1‑10 beteget érint):
  • Emelkedett hangulat, mámor érzése (mánia);→hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és tájékoztassa orvosát.
  • Abnormális érzések a bőrön, például égés, szúrás, zsibbadás, nyugtalan láb szindróma, ájulás, szájzsibbadás, alacsony vérnyomás, rémálmok, izgatottság, hallucinációk, mozgáskényszer
Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érint)
  • a bőr vagy a szem sárgás elszíneződése: a májműködés zavarára utalhat.→ Hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és forduljon orvosához.
  • Izomgörcsök, izomrángás (mioklónus), agresszió
  • Hasnyálmirigy gyulladás
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
  • Fertőzés tünetei például ismeretlen eredetű magas láz, torokfájás és fekélyek a szájban (agranulocitózis) → Hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és forduljon orvosához. Ritka esetekben a Mirtazapin-Zentiva zavart okozhat a vérsejtek termelődésében (csontvelő-alulműködés). Néhány beteg kevéssé lesz ellenálló a fertőzésekkel szemben, mivel a Mirtazapin-Zentiva a fehérvérsejt szám időszakos csökkenését okozhatja. Ritka esetekben a Mirtazapin-Zentiva a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék csökkenését okozhatja (aplasztikus anémia), csökkent vérlemezkeszintet (trombocitopénia) vagy a fehérvérsejtek növekedett számát (eozinofília).
  • Epilepsziás roham (görcsök)à Hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
  • Az alábbi tünetek kombinációja: megmagyarázhatatlan láz, izzadás, szapora szívritmus, kontrollálhatatlan hasmenés, izomrángás, hidegrázás, élénk reflexek, nyugtalanság, hangulatingadozás és eszméletlenség. Igen ritka esetekben ezek a tünetek a szerotonin szindróma jelei lehetnek. à Hagyja abba a Mirtazapin-Zentiva szedését és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
  • Önpusztító vagy önmegsemmisítő gondolatok à Értesítse kezelőorvosát vagy haladéktalanul menjen kórházba.
  • Abnormális érzések a szájban (orális paresztézia), szájduzzadás (szájödéma), alacsony nátrium szint a vérben, nem megfelelő antidiuretikus hormon (ADH) kiválasztás, szóejtési nehézség, fokozott nyálelválasztás, alvajárás, súlyos, lázas állapotok, vörös kiütések a bőrön, izületi fájdalom és/vagy a szemek elfertőződése (Stevens-Johnson tünetegyüttes), általában külső okokra visszavezethető nagyobb hólyagos bőrelváltozások (dermatitis bullosa), ismeretlen eredetű kiütéses bőrbetegség, amely enyhétől egészen az életveszélyes formáig terjedhet (eritéma multiforme), a bőr hámlásával járó életveszélyes állapot (toxikus epidermális nekrolízis vagy ún. Lyell szindróma).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell a Mirtazapin-Zentiva filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson/dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6 A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta
  • A készítmény hatóanyaga 30 mg, illetve 45 mg mirtazapin filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hidroxipropilcellulóz LH 21, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, részlegesen hidrolizált keményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid, sárga vas-oxid (Mirtazapin-Zentiva 30 mg filmtabletta), vörös vas-oxid (Mirtazapin-Zentiva 30 mg filmtabletta)

Milyen a Mirtazapin-Zentiva filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Mirtazapin-Zentiva 30 mg filmtabletta: vöröses-barna, ovális, filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán felezővonallal. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Mirtazapin-Zentiva 45 mg filmtabletta: fehér, ovális, filmbevonatú tabletta.

30 db filmtabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Zentiva k.s.
U kabelovny 130, 102 37 Prága 10,
Cseh Köztársaság


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Cseh Köztársaság: Esprital 30
Esprital 45
Szlovákia: Esprital 30
Esprital 45
Észtország: Esprital 30
Esprital 45
Magyarország: Mirtazapin - Zentiva 30 mg filmtabletta
Mirtazapin - Zentiva 45 mg filmtabletta
Lengyelország: Esprital 30
Lettország: Esprital 30 mg apvalkotas tabletes
Litvánia: Esprital 30 mg plėvele dengtos tabletės


További információért forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Zentiva HU Kft.
1045 Budapest Tó utca 1-5.
Tel: (1) 505 0055

OGYI-T-20754/01-02


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december