Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Epolar Trio tabletta és rágótabletta 4x(tabletta) +60x(rágótabletta) hdpe tartályban J - - - -
Epolar Trio tabletta és rágótabletta 4x(tabletta) +56x(rágótabletta) hdpe tartályban J 4078 Ft 4078 Ft HM KGY ÜB EüEmelt - 2268 Ft

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Epolar Trio tabletta és rágótabletta
alendronsav, kalcium, kolekalciferol

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Epolar Trio és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Epolar Trio szedése előtt
3.              Hogyan kell szedni a Epolar Trio -t?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Epolar Trio -t tárolni?
6.              További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A EPOLAR TRIO ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Mi az Epolar Trio?
Az Epolar Trio-t két gyógyszer alkotja.

Egyik az Epolar 70mg tabletta , a nem hormontartalmú gyógyszerek biszfoszfonátoknak nevezett csoportjába tartozik.

Az Epolar 70 mg tabletta megelőzi a menopauzán átesett nőknél előforduló csontveszteséget, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc‑, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Epolar70mg tabletta?
Az orvosa azért írta fel Önnek az Epolar-t, hogy kezelje a csontritkulásnak nevezett betegségét. Az Epolar csökkenti a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Az Epolar 70mg tablettát heti egy alkalommal kell szedni.

Mi a csontritkulás?
A csontritkulás a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán átesett nők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogén nevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennek eredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábban jelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.

Kezdetben a csontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is bekövetkezhetnek, mint például az emelés, vagy pedig olyan minimális sérülések hatására, amelyek általában a normál állapotú csontok törését nem okozzák. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, gerinctájékon, vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem számottevő problémát okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság), és a mozgásképesség elvesztése.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?
A csontritkulás kezelhető, és sohasem késő a kezelést elkezdeni. Az Epolar nemcsak megelőzi a csontveszteséget, hanem segít az esetlegesen megritkult csontállomány újraépítésében is, csökkentve a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Az Epolar szedése mellett orvosa javasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javítása érdekében:

A dohányzásról való leszokás A dohányzás nagy valószínűséggel növeli az elvesztett csont mennyiségét, ennél fogva a csonttörések kockázatát.

Testmozgás Az izmokhoz hasonlóan, a csontok szilárdságának és egészségének megőrzéséhez is szükséges a testmozgás. Beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen jellegű testmozgást elkezdene.

Kiegyensúlyozott étrend Orvosa tanácsokat adhat Önnek étrendjére vonatkozóan, illetve, hogy szükséges‑e valamilyen táplálék‑kiegészítőt szednie (leginkább kalcium, és D‑vitamin készítményeket).


Másik, a Calcichew D3 rágótabletta, hatóanyagai a kalcium- és D-.vitamin, melyek kiegészítőként alkalmazhatók a csontritkulás (oszteoporózis) kezelését szolgáló specifikus kezelésben azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a D vitamin- és kalciumhiány kockázata, amelyet a Epolar kezelés még továbbfokozhat.


2. TUDNIVALÓK AZ EPOLAR TRIO SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Epolar Trio-t
Az Epolar tabletta miatt ellenjavallt:
  • ha allergiás (túlérzékeny) az alendonsavra, vagy az Epolar 70 mg tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. pont - További információk).
  • ha bizonyos nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) betegsége van.
  • ha nem tud legalább 30 percen át egyenes tartásban állni vagy ülni.
  • ha orvosa szerint alacsony a vérében a kalciumszint.

A Calcichew-D3 rágótabletta miatt ellenjavallt:
  • ha túlérzékeny (allergiás) a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szemben,
  • ha olyan betegségekben szenved, amelyek kóros mértékben megemelik a vér kalciumszintjét (hiperkalcémia) vagy kóros mértékben fokozzák a kalcium kiürülését a vizelettel (hiperkalciuria),
  • ha veseköve van.
  • D-vitamin túladagolás esetén

A Epolar tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Fontos, hogy az Epolar tabletta szedése előtt tájékoztassa orvosát, amennyiben:
  • vesebetegségben szenved,
  • bármilyen típusú allergiája van,
  • nyelési, vagy emésztési problémái vannak,
  • alacsony a kalciumszint a vérében,
  • ínybetegsége van,
  • foghúzás előtt áll.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre, ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni az Epolar-tablettát:
  • daganatos betegségben szenved,
  • kemo‑, vagy radioterápiás kezelés alatt áll,
  • szteroidokat szed,
  • nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,
  • ínybetegsége van,

A kezelés alatt ajánlatos Önnek megfelelő megelőző fogászati kezelésen részt vennie, ahogy fogorvosa javasolja.

A nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) irritációja, gyulladása vagy fekélyesedése, ami gyakran olyan kísérő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, gyomorégés, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelés, különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be Epolar tablettát, és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabb fekszenek le. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak, amennyiben a beteg tovább szedi a Epolar tablettátt.

.A Calcichew-D3 rágótablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Idős betegeknél, akik egyidejűleg szívglikozid- vagy vízhajtókezelésben részesülnek, illetve azoknál, akik nagymértékben hajlamosak a vesekőképződésre, fontos a vér kalciumszint és a veseműködés rendszeres ellenőrzése.

A vér kalcium szintjének kóros mértékű megemelkedése (hiperkalcémia) illetve vesekárosodásra utaló jelek megjelenésekor csökkenteni kell az adagot vagy fel kell függeszteni a kezelést.

A D-vitamin csak kellő óvatosság mellett alkalmazható károsodott veseműködésű betegeknél.
Súlyos veseelégtelenségben a kolekalciferol formában adott D-vitamin anyagcseréje nem a megszokott módon zajlik, ezért egyéb típusú D-vitamint kell alkalmazni.

A rágótabletta csak kellő elővigyázatosság mellett írható fel szarkoidózisban (ismeretlen eredetű, a szervezet különböző részein sejtcsomók képződésével járó gyulladásos megbetegedésben) szenvedő betegeknek.

A hiperkalcémia fokozott kockázata miatt ágyhoz kötött (immobilizált), csontritkulásban szenvedő betegeknél Calcichew-D3 rágótabletta csak kellő óvatossággal használható.

A Calcichew-D3 rágótabletta D-vitamin tartalmát (200 NE) egyéb D-vitamin tartalmú gyógyszerek felírásakor figyelembe kell venni.

További kalcium vagy D-vitamin dózisokat kizárólag szigorú orvosi felügyelet mellett lehet szedni. Ilyen esetekben gyakran kell ellenőrizni a szérum kalcium tartalmát és a vizeletbe kiválasztódó kalcium mennyiségét.

Orvosa tájékoztatni fogja, mit tegyen, ha a fenti esetek valamelyike fennáll és Epolar Trio kezelésben részesül.

Felhívjuk a figyelmét az alábbiakra:
Az Epolar 70mg tablettát egészben kell lenyelni, a 3. pontban (Hogyan kell az Epolar Trio-t szedni) részletezett előírásnak megfelelően. A szájüregi és garat irritáció kialakulásának elkerülése érdekében semmiképpen ne rágja szét, ne szopogassa az Epolar 70 mg tablettát.

A Calcichew-D3 rágótablettát elrágva vagy elszopogatva kell bevenni.




A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Epolar 70mg tabletta
Amennyiben egyidejűleg kalcium‑pótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszert szed, valószínű, hogy azok befolyásolják a Epolar tabletta felszívódását. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat („Hogyan kell szedni az Epolar 70 mg tablettát?”).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Calcichew D3 rágótabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Különösen, ha
  • tiazidtartalmú vízhajtót szed, mert az ilyen típusú vízhajtók csökkentik a kalcium vizelettel történő kiürülését.

  • A szervezet egészére ható (szisztémás) kortikoszteroidok csökkentik a kalcium felszívódását. Együttes adagoláskor szükségessé válhat a Calcichew-D3 rágótabletta dózisának emelése.

  • A kalciummal végzett kezelés során fellépő magas kalciumszint (hiperkalcémia) fokozhatja a szívglikozidok toxicitását. Ilyen esetekben elengedhetetlen a beteg elektrokardiogrammjának (EKG) és szérum kalcium szintjének rendszeres ellenőrzése.

  • Biszfoszfonát vagy nátrium-fluorid egyidejű alkalmazásakor ezeket a készítményeket legalább három órával a Calcichew-D3 rágótabletta bevétele előtt kell bevenni, mivel csökkenthetik a felszívódást.

  • Ioncserélő gyantákkal, pl. kolesztiraminnal vagy hashajtókkal pl. parafinolajjal végzett párhuzamos kezelés csökkentheti a D-vitamin felszívódását.

  • A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott tetraciklin-készítmények felszívódását. Emiatt tetraciklin-készítményeket legalább két órával a szájon át adott kalcium előtt vagy négy-hat órával utána lehet bevenni.

Felhívjuk a figyelmét az alábbiakra:
Az Epolar 70mg tabletta felszívódását a Calcichew-D3 egyidejű bevétele ronthatja.
Az Epolar tabletta és a Calcichew-D3 egyidőben nem vehető be, az Epolar tablettát legalább 3 órával a Calcichew-D3 alkalmazását megelőzően kell bevenni.

Az Epolar tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Valószínű, hogy az egyidejűleg fogyasztott étel és italok (beleértve az ásványvizet is) csökkentik az Epolar tabletta hatékonyságát. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat („Hogyan kell szedni az Epolar 70 mg tablettát?”).

A Calcichew-D3 rágótablettaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A spenótban és rebarbarában található oxálsav, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban lévő fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását azáltal, hogy oldhatatlan vegyületet képez a kalciumionokkal. A beteg magas oxálsav- vagy fitinsav-tartalmú ételek fogyasztását követően legalább két óráig ne vegyen be kalciumtartalmú készítményeket.

Terhesség és szoptatás
Amennyiben Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, illetve ha szoptat, nem szedheti a Epolar Trio-t.

Gyermekek és serdülők
Az Epolar Trio nem adható gyermekeknek és serdülőknek.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Epolar Trio nem befolyásolja a gépjárművezetői vagy gépkezelői képességeit.

Fontos információk a Epolar Trio egyes összetevőiről
A Calcichew-D3 rágótabletta aszpartámot tartalmaz, amely fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
A rágótabletta szorbitolt és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A rágótabletta szójaolajat tartalmaz. Ne szedje a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.


3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ EPOLAR TRIO-T?

Adagolás
Az Epolar Trio-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát.

Epolar 70mg tabletta - szokásos adag:
Hetente egy alkalommal egy Epolar tabletta (70mg alendronát-nátrium).
Válasszon ki egy alkalmas napot a héten. Minden héten ugyanazon a napon vegye be az Epolar tablettát.

Mikor kell szedni az Epolar tablettát ?
Legalább 30 perccel a napi első étel vagy ital (kivéve ivóvíz) fogyasztása, vagy egyéb gyógyszerbevétel előtt vegye be az Epolar tablettát.

Hogyan kell szedni az Epolar tablettát ?
Hetente egyszer egy db Epolar tablettát vegyen be.

Kövesse az alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik, hogy az Epolar a hasznára válhasson:

1. Válassza ki a hét azon napját, amelyik a legjobban megfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten ezen a kiválasztott napon vegye be az Epolar tablettát.

Nagyon fontos, hogy kövesse a 2,, 3., 4. és az 5. pontban leírt utasításokat, ez elősegíti, hogy az Epolar tabletta mielőbb a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcső (oesophagus- a szájüreget a gyomorral összekötő cső) irritációjának lehetősége.

  • 2. Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy egyéb gyógyszerek bevétele előtt kizárólag egy teli pohár (legalább 2 dl) tiszta vízzel (nem ásványvízzel), egészben nyelje le az Epolar tablettát: Ne vegye be ásványvízzel (akár szénsavmentes, akár szénsavas). ˇ      Ne vegye be kávéval vagy teával. ˇ      Ne vegye be gyümölcslével vagy tejjel.
    Az Epolar tablettát ne rágja szét, és ne szopogassa.


3. Az Epolar tabletta lenyelését követően ne feküdjön le - maradjon teljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig - és az aznapi első étkezés befejezéséig ne feküdjön le.

4. Az Epolar‑ot ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkelést megelőzően.

5. Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba az Epolar szedését, és keresse fel orvosát.

6. Az Epolar tabletta lenyelését követően legalább 30 percet várjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit, beleértve a savkötőket, kalciumpótló gyógyszereket és vitaminokat. Az Epolar csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.

A Calcichew-D3 rágótabletta adagolása:
Az Epolar Trio Calcichew-D3 összetevőjét naponta 2-szer elrágva vagy elszopogatva kell bevenni.

A gyógyszerek bevételének időpontjait (pl. Epolar mentes napokon a napi első Calcichew-D3 rágótabletta reggeli vagy déli bevétele) az Ön életmódjának, időbeosztásának függvényében kezelőorvosa egyedileg határozza meg.

Ha az előírtnál több Epolar Trio-t vett be
Amennyiben az Epolar alkotóból vett be többet:
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy tele pohár tejet, és forduljon azonnal orvoshoz. Ne hánytassa magát és ne feküdjön le.

Amennyiben a Calcichew D3-ból vett be többet:
Tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mert az előírtnál több gyógyszer bevétele megemelheti a vér kalciumszintjét, D vitamin túladagolást okozhat és ez orvosi kezelést tehet szükségessé.

Ha elfelejtette bevenni az Epolar Trio-t
Ha elfelejtett bevenni egy adag Epolar 70 mg tablettát, vegye be másnap reggel, ahogy az eszébe jutott. Ne vegyen be két tablettát egy nap! Térjen vissza a heti egy tabletta bevételéhez, az eredetileg választott, beütemezett napon. Ne vegyen be a kimaradt gyógyszer pótlásául dupla adagot!

Ha elfelejtette bevenni a Calcichew-D3 rágótablettát,a soron következő időpontban vegye be a tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Epolar 70mg alkotórész szedését
Fontos, hogy az Epolar 70 mg tablettát addig szedje, amíg az orvosa előírja. Az Epolar 70 mg tabletta csak akkor kezeli csontritkulását, ha folyamatosan szedi.

A gyógyszerrel kapcsolatos további kérdései esetén forduljon kezelőorvosához


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Epolar Trio is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő kifejezések mutatják, milyen gyakran tettek jelentést az egyes mellékhatásokról:
Nagyon gyakori (10 betegből legalább 1‑nél fordult elő)
Gyakori (100 betegből legalább 1‑nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordult elő)
Nem gyakori (1000 betegből legalább 1‑nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordult elő)
Ritka (10 000 betegből legalább 1‑nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordult elő)
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordult elő)

Az Epolar tabletta mellékhatásai

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Ritka: allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés; arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, amelynek következtében nyelési vagy légzési nehézség léphet fel.

Anyagcsere‑ és táplálkozási betegségek és tünetek
Ritka: a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek, mint például az izomgörcsök és görcsök, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban, vagy a száj körül.

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: fejfájás.

Szembetegségek és szemészeti tünetek
Ritka: homályos látás, szemfájdalom, szemvörösség.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Gyakori: hasi fájdalom, hasi diszkomfort, étkezés utáni böfögés; székrekedés; a gyomor telítettsége vagy puffadás érzése; hasmenés; felfúvódás; gyomorégés; nyelési nehézség; nyelésnél jelentkező fájdalom; a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat.
Nem gyakori: hányinger, hányás, a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) vagy a gyomor irritációja, vagy gyulladása; fekete és/vagy véres széklet.
Ritka: a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) szűkülete; szájnyálkahártya-fekélyek, ami a tabletta szétrágása, vagy szájban történő feloldása következtében jöttek létre; gyomor‑ vagy egyéb peptikus fekélyek (esetenként súlyosak, vagy vérzéssel járnak).

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori: kiütés, viszketés, bőrpír.
Ritka: kiütés (mely napfény hatására esetenként súlyosbodhat).
Nagyon ritka: súlyos bőrreakciók.

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
Gyakori: csont‑, izom‑ vagy ízületi fájdalom.
Ritka: elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel járó állkapocs-problémák, gyakran foghúzást követően; súlyos csont‑, izom‑ és/vagy ízületi fájdalom.

Általános tünetek
Ritka: átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például az izomfájdalom, általános rossz közérzet, néha lázzal, jellemzően a kezelés megkezdésekor.

  • Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.

A forgalomba hozatalt követően a következő mellékhatásokat jelentették (gyakoriság nem ismert):

Idegrendszeri betegségek és tünetek:szédülés.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: hajhullás.
A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei: ízületi duzzanatok, combcsont-törés azon betegeknél, akik az Epolar-t hosszú időn át alkalmazták. Combfájdalom, gyengeség és diszkomfort-érzés egy bekövetkező combcsont-törés előjelei lehetnek.
Általános tünetek: fáradtság, a kéz és láb duzzanata.

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei:
Nagyon gyakori: a vér kalcium‑ és foszfát-szintjének enyhe és átmeneti csökkenése, általában a normálértékeken belül.

A Calcichew-D3 rágótabletta miatt
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Nem gyakori: magas kalcium vérszint és fokozott kalciumürítés a vizelettel.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Ritka: székrekedés, fokozott bélgázképződés, hányinger, hasi fájdalom és hasmenés.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Nagyon ritka: viszketés, bőrkiütés és csalánkiütés.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát a fenti vagy bármilyen más szokatlan tünetek jelentkezéséről.

Sokat segíthet, amennyiben Ön jegyzeteket készít, hogy mit tapasztalt, mikor kezdődtek, és meddig tartottak a tünetek.

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL AZ EPOLAR TRIO-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne szedje az Epolar 70 mg tablettát a dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az Epolar tabletta különleges tárolási körülményeket nem igényel.

A Calcichew D3 rágótabletta :

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A tartályt a nedvességtől való védelem érdekében tartsa jól lezárva.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Epolar Trio
Epolar 70mg tabletta
  • A készítmény hatóanyaga: Mindegyik tabletta 70 mg alendronsavat tartalmaz (alendronát-nátrium formájában).
  • Egyéb összetevők:Magnézium sztearát, mannitol, mikrokristályos cellulóz (PH 102).

Calcichew D3 rágótabletta
  • A készítmény hatóanyagai:
500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában)
5,50 mikrogramm (220 NE) kolekalciferol (D3-vitamin) por alakú kolekalciferol-koncentrátum formájában.
  • Egyéb összetevők:aszpartám, magnézium-sztearát, povidon, narancsízű granulátum, szacharóz, szorbitol (E420). dl-α-tocopherol, hidrogénezett szójaolaj, kukoricakeményítő

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tabletta és rágótabletta.

Epolar 70mg tabletta:
A Epolar 70 mg egy fehér, ovális, bikonvex tabletta, „APO” vésettel az egyik, „ALE 70” vésettel a másik oldalán.

Calcichew D3 rágótabletta:
Fehér színű, korong alakú, mindkét oldalán domború, világos sárga pettyes, jellemző narancsillatú és ízű rágótabletta. Törési felülete fehér színű.

Epolar 70mg tabletta:
4 db tabletta buborékcsomagolásban.

Calcichew D3 rágótabletta:
56db vagy 60 db rágótabletta fehér, csavaros HDPE (nagy sűrűségű poliretilén) kupakkal és garanciazárást biztosító LDPE (alacsony sűrűségű polietilén) betéttel lezárt fehér HDPE tartályban.

Közös csomagolási egység: 1 buborékcsomagolás (4 db tablettával)+1 tartály (56db,60 db tablettával) dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Aramis Pharma Kft.
1095 Budapest Mester u.28.
Magyarország

Gyártó
Extractum Pharma Zrt.
6413 Kunfehértó IV. körzet 6.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Cím: Aramis Pharma Kft.
1095 Budapest Mester u. 28.
Magyarország
Telefon: (36) 1 219 07 75

OGYI-T-21277/01
OGYI-T-21277/02

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. szeptember 15.