Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Foster Nexthaler 100 mikrogramm/6 mikrogramm/adag inhalációs por 1x120 adag V 10591 Ft 7943 Ft HM KGY ÜB Eü90 - 1059 Ft
Foster Nexthaler 100 mikrogramm/6 mikrogramm/adag inhalációs por 2x120 adag V - - - -
Foster Nexthaler 100 mikrogramm/6 mikrogramm/adag inhalációs por 3x120 adag V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Foster Nexthaler 100 mikrogramm/6 mikrogramm/adag inhalációs por

beklometazon-dipropionát és formoterol-fumarát-dihidrát
felnőttek számára

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Foster Nexthaler inhalációs por (továbbiakban Foster Nexthaler) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Foster Nexthaler alkalmazása előtt
3.              Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthalert?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Foster Nexthalert tárolni?
6.              A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Foster Nexthaler és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Foster Nexthaler inhalációs por szájon át, belégzéssel (inhalálással) jut be mélyen a tüdőbe. A gyógyszer kétféle hatóanyagot tartalmaz: vízmentes beklometazon‑dipropionátot és formoterol‑fumarát‑dihidrátot.

  • A beklometazon‑dipropionát az úgynevezett kortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik, melyeket röviden szteroidoknak is neveznek. A szteroidok alkalmasak az asztmás tünetek kezelésére és megelőzésére is. Csökkentik a tüdő kis légutaiban a gyulladást, a duzzanatot és az irritációt.

  • A formoterol‑fumarát‑dihidrát a hosszú hatástartamú hörgőtágító gyógyszerek közé tartozik,amelyek a hörgők simaizomzatának ellazítása révén kitágítják a légutakat, így könnyebbé válik a ki- és belégzés.

A két hatóanyag együtt könnyebbé teszi a légzést. Segítenek megelőzni az asztma olyan tüneteinek kialakulását, mint a légszomj, a zihálás és a köhögés.

A Foster Nexthalert asztma kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.

A Foster Nexthaler inhalációs por azon asztmás betegek rendszeres kezelésére szolgál, akiknél:
  • az asztma nem megfelelően kezelhető inhalációs kortikoszteroiddal és mellette „szükség szerint” alkalmazott, rövid hatású hörgőtágító készítménnyel,
vagy
  • az asztma jól reagál külön-külön alkalmazott inhalációs kortikoszteroidra és hosszú hatású hörgőtágítóra.


2. Tudnivalók a Foster Nexthaler alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Foster Nexthalert
  • ha allergiás a beklometazon-dipropionátra vagy a formoterol-fumarát-dihidrátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha akut asztmás tünetei vannak, úgymint légszomj, zihálás és köhögés, sem akkor ha asztmája rosszabbodik vagy akut asztmás rohama van! Az asztmás tünetek megszüntetésére használjon gyors hatású „rohamoldó” hörgőtágítót, amit mindig hordjon magánál!

A Foster Nexthaler alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyike fennáll az Ön esetében:
  • szívproblémák azaz ha szívében vagy szívműködésében bármilyen ismert zavar van;
  • szívritmuszavarok, mint például szapora vagy rendszertelen szívverés, vagy szívdobogás-érzés, vagy ha mondták, hogy rendellenes az EKG-ja;
  • magas vérnyomás;
  • verőérszűkület (arterioszklerózis), vagy az érfal kóros kiboltosulása (aneurizma);
  • pajzsmirigy túlműködés;
  • alacsony káliumszint a vérben;
  • bármilyen máj- vagy vesebetegség;
  • cukorbetegség; nagy adagú formoterol inhaláció emelheti a vérben a glükózszintet, ezért a kezelés elején és időről időre a kezelés alatt szükség lehet néhány soronkívüli vércukorszint mérésre;
  • mellékvesevelő daganat (ún. feokromocitóma);
  • Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják; az altatás vagy érzéstelenítés fajtájától függően legalább 12 órával a beavatkozás előtt a Foster Nexthaler alkalmazását fel kell függeszteni;
  • korábbi vagy jelenlegi tuberkulózis (TBC) elleni kezelés, vagy ismert vírusos vagy gombás mellkasi fertőzés.

Ha a fent említettek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen tájékoztassa erről kezelőorvosát a Foster Nexthaler alkalmazás megkezdése előtt! Amennyiben bizonytalan, hogy használhatja-e a Foster Nexthalert, konzultáljon kezelőorvosával, az asztma nővérrel vagy gyógyszerészével.

Kezelőorvosának időről időre ellenőriznie kell az Ön vérében a káliumszintet, különösen akkor, ha Önnek súlyos asztmája van. Más hörgőtágítókhoz hasonlóan a Foster Nexthalerrel is előfordulhat, hogy hirtelen lecsökkenti a káliumszintet a vérben. Ez azért van, mert a vérben meglévő oxigénhiány és a Foster Nexthaler mellett alkalmazott egyéb gyógyszerek együttes hatására fokozódhat a vér káliumszintjének csökkenése.

Ha Ön nagy adagokban, hosszú időn keresztül használ kortikoszteroidokat tartalmazó belégzőszert, akkorstresszhelyzetekben több kortikoszteroidra lehet szüksége. Ilyen stresszhelyzet lehet például, ha baleset miatt kórházba kerül, vagy komoly sérülése van, illetve ha műtét előtt áll. Ezekben az esetekben a kezelőorvos határozhat úgy, hogy megemeli a kortikoszteroid adagját, vagy felírhat más szteroid tablettát, vagy szteroid injekciót.

Ha kórházba kell mennie, figyeljen arra, hogy az Ön által szedett illetve alkalmazott összes gyógyszert és inhalátort, beleértve a Foster Nexthalert is, illetve valamennyi gyógyszert, amelyeket recept nélkül vásárolt, lehetőleg az eredeti csomagolásban vigye magával.

Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a Foster Nexthaler
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve más inhalátorokat és a vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Foster Nexthaler hatását, illetve a Foster Nexthaler is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Ezzel a gyógyszerrel együtt nem javasolt a béta-blokkolók alkalmazása. A béta-blokkolókat főként szívbetegségek, magas vérnyomás vagy zöldhályog kezelésére alkalmazzák. Ha mégis szüksége van egyéb béta‑blokkolók használatára (beleértve a szemcseppeket is), figyelembe kell vennie, hogy a formoterol hatása csökkeni fog vagy hatástalan lesz.

Foster Nexthaler együttadása a következő gyógyszerekkel:
Gyógyszerek, amelyek a formoterolhoz hasonlóan hatnak (pl. béta‑adrenerg gyógyszerek, melyeket az asztma kezelésére használnak)à növelhetik a formoterol hatását
Kinidin, dizopiramid, prokainamid (rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek),
·         Néhány antihisztamin, például terfenadin (allergiás reakciók kezelésére szolgáló gyógyszerek),
·         Monoamonooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) vagy triciklikus antidepresszánsok, például fenelzin és izokarboxazid, amitriptilin és imipramin, fenotiazinok (depresszió vagy mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek)
à okozhatnak némi eltérést az EKG-ban és növelhetik a szívkamrai eredetű szívritmuszavarok kockázatát
L-dopa (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer),
·         L-tiroxin (pajzsmirigyműködés pótlására szolgáló gyógyszer),
·         Oxitocint tartalmazó gyógyszerek (méhösszehúzódás kiváltására alkalmazzák)
à érzékenyebbé tehetik a szívet a béta- adrenerg gyógyszerekkel szemben, mint amilyen a formoterol
Monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók), (amelyeket mentális betegségek kezelésére alkalmaznak), és hasonló gyógyszerek, mint például furazolidon és prokarbazinà vérnyomás emelkedést okozhatnak
Digoxin (szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer)à káliumszint‑csökkenést okozhatnak a vérben, ami növelheti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét
Asztma kezelésére használatos más gyógyszerek (teofillin, aminofillin vagy szteroidok),
·         Vizelethajtók
à káliumszint-csökkenést okozhatnak a vérben
Néhány altatószer
à növelhetik a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát

A Foster Nexthaler egyidejű alkalmazása alkohollal
Kerülje az alkoholfogyasztást, amíg nem beszélte meg orvosával. Az alkohol csökkentheti a szív toleranciáját a Foster Nexthaler hatóanyagainak egyikével, a formoterollal szemben.

Terhesség, szoptatás
Nincsenek klinikai adatok a Foster Nexthalernek a terhesség alatti használatával kapcsolatban. Ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával. Terhesség alatt csak kezelőorvosa tanácsára alkalmazhatja a Foster Nexthalert. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy abba kell-e hagynia a Foster Nexthaler alkalmazását a szoptatás alatt vagy alkalmazhatja a Foster Nexthalert viszont nem szoptathat. Mindig szigorúan kövesse kezelőorvosa utasításait.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Foster Nexthaler befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. Azonban ha mellékhatásként például szédülést vagy remegést tapasztal, ezek érinthetik a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeit.

A Foster Nexthaler laktózt tartalmaz
A laktóz, mint segédanyag kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz, amely reakciókat válthat ki az allergiás betegeknél.


3. Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthalert?

A Foster Nexthalert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Foster Nexthaler nagyon finom részecskeméretű port tartalmaz, így az egyes adagokból több jut be a tüdejébe. Éppen ezért lehet, hogy kezelőorvosa a korábbi inhalátoraihoz képest kisebb adag alkalmazását írje elő az Ön számára.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy az alkalmazott Foster Nexthaler adag megfelelő-e az Ön számára. Amennyiben az asztmája jól kontrollálttá válik, úgy orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését. Semmilyen körülmények között nem szabad Önnek változtatnia az adagot a kezelőorvosa tudta nélkül.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és idősek:
A gyógyszer általában javasolt adagolása: 1 vagy 2 adag belégzése naponta kétszer.
A maximális mennyiség 4 adag belégzése naponta.
Ne növelje az adagot!
Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem elég hatásos, mindig beszéljen orvosával a dózis emelése előtt.

Ne felejtse el, hogy mindig tartson magánál gyorsan ható „rohamoldó”hörgőtágítót, az asztma súlyosbodó tüneteik megszüntetésére vagy egy hirtelen fellépő asztmás roham kezelésére!

Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthalert?
A Foster Nexthaler szájon át belégzéses (azaz inhalációs) alkalmazásra való.
A csomagban lezárt védőcsomagolásban található a Nexthaler inhalátor, amely a gyógyszert por formában tartalmazza. A Nexthaler inhalátor teszi lehetővé, hogy belélegezze a gyógyszert.
Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat a Nexthaler inhalátor használatára és tisztítására vonatkozóan!

Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.

Ha az előírtnál több Foster Nexthalert alkalmazott
● Azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez. Vigye magával a gyógyszerét, így láthatják, hogy milyen gyógyszert használt.
● Mellékhatások jelentkezhetnek. Tájékoztassa orvosát, ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, mivel orvosa további vizsgálatokat rendelhet el vagy egyéb szükséges intézkedéseket hozhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Foster Nexthalert
Pótolja a kimaradt adagot, amilyen hamar csak eszébe jut. Amennyiben már majdnem elérkezett a következő adag alkalmazásának ideje, ne vegye be az elfelejtett adagot, hanem a megfelelő időben inhalálja a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Foster Nexthaler alkalmazását
Ne csökkentse az adagot, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Még abban az esetben se tegye ezt, ha jobban érzi magát. Ha mégis ezt szeretné tenni, előbb konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy minden nap a kezelőorvosa utasításainak megfelelően használja a Foster Nexthalert, még akkor is, ha nincsenek asztmás tünetei.

Ha nem javul a légzése:
Ha tünetei nem javulnak a Foster Nexthaler belélegzését követően, előfordulhat, hogy nem jól használja az eszközt. Nézze meg a helyes használatra vonatkozó útmutatást a betegtájékoztató végén és/vagy keresse fel kezelőorvosát, hogy újra megmutathassa Önnek a Foster Nexthaler megfelelő használatát.

Ha súlyosbodik az asztmája:
Ha tünetei súlyosbodnak vagy nehezen uralhatók (például gyakrabban kell használnia a gyorsan ható, „rohamoldó” inhalátorát), vagy ha gyorsan ható rohamoldó hörgőtágítósem javítja a tüneteit, folytassa a Foster Nexthaler alkalmazását, azonban a lehető leghamarabb keresse fel orvosát. Kezelőorvosa megváltoztathatja a Foster Nexthaler adagját, illetve kiegészítő vagy más típusú kezelést írhat elő.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ahogy más inhalációs kezeléseknél, a Foster Nexthalernél is fennáll a kockázata annak, hogy az inhalátor használata után közvetlenül a légszomj, a köhögés és a zihálás hirtelen rosszabbodik, azaz paradox hörgőgörcs alakul ki. Ilyen esetben azonnal álljon le a Foster Nexthaler használatával és alkalmazza gyors hatású „rohamoldó” hörgőtágítóját a tünetek kezelésére. Azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha allergiás tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz. Ilyenek lehetnek például a bőr allergiás tünetei, bőrviszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr vagy a nyálkahártyák illetve különösen a szem, az arc, az ajkak és a torok duzzanata.

Az alábbi lista az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel a további lehetséges mellékhatásokat.

Azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét:
  • ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, és ez szorongással tölti el, vagy ha ezek súlyosak, vagy több napig tartanak;
  • ha aggódik bármi miatt, vagy valamit nem ért.

Kezelőorvosa értékeli az Ön asztma tüneteit, és ha szükségesnek látja, egy másik kezelést fog Önnek javasolni. Esetleg a Foster Nexthaler használatának leállítását javasolhatja.

Gyakori (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet):
  • remegés.

Nem gyakori (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet):
  • megfázásos tünetek, torokfájás;
  • gombás fertőzések (a szájban és torokban); a szájban és a torokban esetleg kialakuló gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében vízzel öblítse ki a száját vagy gargarizáljon és mossa meg a fogát minden esetben, közvetlenül a készülék használata után;
  • asztma tüneteinek súlyosbodása, nehezített légzés;
  • rekedtség;
  • köhögés;
  • szokatlanul szapora szívverés;
  • szokatlanul lassú szívverés;
  • éles mellkasi fájdalom;
  • fejfájás;
  • émelygés;
  • fáradtságérzés vagy idegesség;
  • változás az EKG-ban (elektrokardiogramban);
  • alacsony kortizolszint a vizeletben vagy a vérben;
  • magas káliumszint a vérben;
  • magas vércukorszint;
  • a zsírok magas szintje a vérben.

Más beklometazon-dipropionátot és/vagy formoterolt tartalmazó inhalációs készítmények alkalmazásánál tapasztalt mellékhatások:
  • szívdobogásérzés;
  • szabálytalan szívverés;
  • rendellenes vagy csökkent ízérzékelés;
  • izomfájdalom és izomgörcs;
  • nyugtalanság, szédülés;
  • szorongás;
  • alvászavarok;
  • káliumszint csökkenése a vérben.

Nagy adagú inhalációs kortikoszteroid hosszútávon történő használata az egész szervezetet érintő mellékhatásokkal járhat, többek között:
  • a mellékvese csökkent működéséből adódó problémák;
  • csonttömeg csökkenés;
  • a növekedés visszamaradása gyermekeknél és serdülőknél;
  • zöldhályog (glaukóma), szürkehályog (katarakta);
  • gyors hízás, különösen az arcon és a felsőtesten;
  • alvászavar, depresszió, szorongás, nyugtalanság, idegesség, izgatottság, ingerlékenység: ezek a hatások sokkal inkább jelentkeznek gyermekeknél;
  • rendellenes viselkedés.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell a Foster Nexthalert tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, a védőtasakon és a címkén feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:”) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tartandó. Az inhalátort csak közvetlenül a legelső használat előtt vegye ki a védőtasakból.

A védőtasak felbontása előtt: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A védőtasak felbontását követően: Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A védőtasak felbontását követően 6 hónapig használható fel. Használja a dobozon található címkét, hogy feljegyezze a tasak felbontásának dátumát.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

További információkért olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatót a Foster Nexthaler tárolásával kapcsolatban!


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Foster Nexthaler
A gyógyszer kétféle hatóanyagot tartalmaz: vízmentes beklometazon‑dipropionátot és formoterol‑fumarát‑dihidrátot.
A szelepen keresztül kilépő minden egyes adag 100 mikrogramm beklometazon‑dipropionátot és 6 mikrogramm formoterol‑fumarát‑dihidrátot tartalmaz.
Ez 81,9 mikrogramm vízmentes beklometazon‑dipropionát és 5 mikrogramm formoterol‑fumarát‑dihidrát belélegzésének felel meg adagonként.
Segédanyagok: laktóz-monohidrát (kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz) és magnézium-sztearát.

Milyen a Foster Nexthaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A készítmény fehér vagy majdnem fehér por, amit a Nexthalernek nevezett műanyag inhalátorban található. A doboz egy, kettő vagy három tartályt tartalmaz, melyek mindegyikében 120 adag van.
Minden inhalátort zárt védőcsomagolás (alumíniumfólia csomagolás) vesz körül.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Chiesi Pharmaceuticals GmbH
Gonzagagasse 16/16, 1010 Bécs,
Ausztria

Gyártók

Chiesi Farmaceutici S.p.A.
Via San Leonardo 96, 43122 Parma, Olaszország

Chiesi S.A.
Rue Faraday, ZA des Gailletrous, 41260 La Chaussée Saint Victor, Franciaország

Chiesi Pharmaceuticals GmbH
Gonzagagasse 16/16, 1010 Bécs, Ausztria

A forgalomba hozatali engedély száma:

OGYI-T-20363/03 1x120 adag
OGYI-T-20363/04 2x120 adag
OGYI-T-20363/05 3x120 adag


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria: Foster NEXThaler
Franciaország: Innovair NEXThaler
Görögország: Foster NEXThaler
Hollandia: Foster NEXThaler
Lengyelország: Fostex NEXThaler
Németország: KANTOS NEXThaler 100 Mikrogramm/ 6 Mikrogramm pro Dosis Pulver zur Inhalation
Olaszország: Foster
Spanyolország: Foster NEXThaler
Szlovákia: Foster NEXThaler
Szlovénia: Foster NEXThaler 100 mikrogramov/6 mikrogramov na vdih, prašek za inhaliranje

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. november.

A NEXTHALER INHALÁTOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

Kérjük, olvassa el az alábbi útmutatót az inhalátor használata előtt!
Ha bármilyen problémát tapasztal az inhalátor használatával kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A.            A csomagolás tartalma
  • 1 használati útmutató (a betegtájékoztató végén)
  • 1, 2 vagy 3 darab Nexthaler inhalátor zárt védőcsomagolásban

Ha a csomagolás tartalma nem egyezik meg a fentiekkel, vigye vissza az inhalátort oda ahonnan vásárolta és újat fog kapni.

B.            Általános előírások és figyelmeztetések
  • Ne vegye ki az inhalátort a védőtasakból, ha nem azonnal akarja használni.
  • Csak az előírtaknak megfelelően használja.
  • Ha nem biztos abban, hogy megfelelően kapja az adagját, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
  • Ha nem biztos abban, hogy az adagszámláló jelzett az inhalációt követően, várja meg a következő adag időpontját és akkor inhaláljon. Ne vegyen be pótló adagot.
  • Tartsa a fedelet mindaddig zárva, amíg nem kell használnia az inhalátort.
  • Amikor nem használja az inhalátort, tárolja tiszta, száraz helyen.
  • Semmilyen okból ne próbálja szétszedni az inhalátort.
  • Ne használja a Nexthaler inhalátort:
  • a lejárati idő után;
  • a védőtasak kibontását követő 6 hónapon túl;
  • ha törött;
  • ha a számlálóablak “0”-t mutat;
  • ha nem tudja elolvasni a számlálóablak jelzését.
Ezekben az esetekben dobja ki az inhalátort vagy vigye vissza oda, ahonnan vásárolta, és újat fog kapni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált inhalátorát miként semmisítse meg.

C.            A Nexthaler inhalátor fő jellemzői

Adagszámláló ablak
 
Szellőző
 
Szájrész
 
Fedél
  Immagine2

Három egyszerű lépésben tudja használni a Nexthaler inhalátort: kinyitás, belélegzés, lezárás.

D.            Új Nexthaler inhalátor használata előtt
1.       Nyissa ki a védőcsomagolást és vegye ki az inhalátort.
2.       Ellenőrizze az inhalátort.
3.       Ellenőrizze az adagszámláló ablakot. Ha új az inhalátora, a 120-as számot kell látnia a számláló ablakban.


E.            Hogyan használja a Nexthaler inhalátort
E.1. Nézze meg alaposan
1.      Ellenőrizze a megmaradt adagok számát: bármilyen szám 1 és 120 között azt jelenti, hogy maradt még adag a tartályban.
2.      Használat előtt győződjön meg arról, hogy a fedél teljesen zárva van.
E.2. Kinyitás
1.      Tartsa az inhalátort álló helyzetben.
2.      Nyissa ki teljesen a fedelet.

3.      Inhalálás előtt fújja ki a levegőt amennyire tudja, mindaddig, míg nem kényelmetlen.
E.3. Belélegzés
1.      Emelje az inhalátort a szájához és helyezze a szájrészt az ajkai közé.
2.      Vegyen gyorsan, mély levegőt a száján keresztül.

3.      Vegye ki az inhalátort a szájából.
4.      Tartsa bent a levegőt 5-10 másodpercig, ameddig kényelmes Önnek.
5.      Lassan lélegezzen ki.
E.4. Lezárás
1.      Állítsa az inhalátort álló helyzetbe és teljesen zárja le a fedelet.
2.      Ellenőrizze, hogy az adagszámlálón eggyel csökkent a szám.

3.      Ha még egy adagra van szüksége, ismételje meg E.1-től E.4-ig a lépéseket.

F.             Tisztítás

G.            Tárolás

H.           Eldobás